ECONOMIA

Objectiu 2015: a la recerca del creixement econòmic

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

23 Desembre, 2014


Durant el mes de novembre la calma ha estat el factor protagonista en els mercats internacionals, afavorint tant l’avenç de les cotitzacions dels actius de risc com la davallada de les volatilitats. En aquest context favorable, les autoritats monetàries dels EUA, Europa i dels països emergents fa uns mesos que treballen per aconseguir el 2015 una meta important: el creixement econòmic.

Objectiu 2015, aconseguir el creixement econòmic

Així es desprèn de l’article Conjuntura dels mercats financers. A la recerca del creixement, publicat en l’últim informe de ”la Caixa” Research, en què es fa un recorregut per les principals mesures adoptades per aquests organismes durant els últims mesos de cara a l’any vinent:

1. La Reserva Federal (Fed) planifica la normalització monetària:

  • En les actes de la penúltima reunió de l’any es va revelar la preocupació per les escasses pressions inflacionistes observades. En concret, per la davallada observada en les expectatives d’inflació a llarg termini.
  • Així mateix, s’està debatent l’estratègia de comunicació a adoptar de cara a la que serà la primera pujada del tipus rector en vuit anys.

2. El Banc Central Europeu ha transmès el seu compromís d’expandir el seu balanç fins a nivells pròxims als de març de 2012:

  • Diversos membres del BCE han inclòs els bons corporatius i el deute sobirà entre els possibles actius que l’entitat podria adquirir per ampliar el seu balanç.
  • Així mateix, el mateix Mario Draghi ha insistit que el banc central farà el que calgui per augmentar la inflació i les expectatives d’aquesta tan ràpid com sigui possible.

3. Finalment, els bancs centrals emergents han reorientat les seves estratègies:

  • Les autoritats monetàries de la Xina, per primera vegada en dos anys, han retallat els tipus d’interès sobre préstecs i dipòsits (fins al 5,6% i el 2,75%, respectivament) per tal de sostenir el creixement econòmic i facilitar la liquiditat i l’accés al finançament a mitjà termini de la banca comercial.
  • Per contra, els bancs centrals de Rússia i el Brasil han optat per l’enduriment de les seves polítiques monetàries per poder afrontar un escenari canviari inestable i una espiral de preus alcista.

Si vols conèixer amb més deteniment quines són les principals tendències econòmiques per a 2015, et convidem a llegir l’últim número de l’Informe mensual de ”la Caixa” Research, de desembre de 2014.

També pots seguir @laCaixaResearch per estar al dia de l’actualitat econòmica i financera.

Accepto les condicions d'ús.