ECONOMIA

És efectiva la compra de deute públic per part del BCE?

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

18 Març, 2015


Els mercats europeus han obert aquest mes un capítol històric amb l’anomenat QE (Quantitative Easing), un pla massiu de compra de deute públic per part del Banc Central Europeu (BCE) que injectarà liquiditat al sistema durant un any i mig. Els objectius d’aquesta transfusió? Augmentar la inflació i revitalitzar l’eurozona. Què ha motivat el BCE a llançar aquest programa i fins a quin punt serà efectiu? L’article “Sobre la necessitat i l’eficàcia del QE del BCE” publicat a l’últim informe de ”la Caixa” Research aborda aquestes dues qüestions.

La necessitat del QE del BCE

Per què ara?

El BCE ja havia utilitzat un ampli arsenal d’instruments no ortodoxos per combatre la crisi de deute sobirà i recessió econòmica, però, fins ara, s’havia resistit a comprar deute públic. La institució ja havia reduït els tipus d’interès a un nivell proper a zero i, arribats a aquest punt, el BCE ha optat per una expansió quantitativa.

Ambdues mesures persegueixen el mateix objectiu: incentivar el consum i la inversió de famílies i empreses. La diferència entre l’una i l’altre radica en els canals de transmissió a l’economia real. Reduir els tipus d’interès a curt termini pretenia modificar els de llarg termini indirectament. El QE, en canvi, se centra directament en aquests últims. Comprant un actiu a gran escala, el banc central baixa la seva rendibilitat i obre la porta als inversors a recompondre la seva cartera amb altres actius amb rendibilitats més atractives.

En certa manera, el BCE s’ha vist forçat a adoptar el QE per l’impacte que van tenir sobre el tipus de canvi de l’euro les polítiques monetàries ultraexpansives de la resta d’economies desenvolupades. Entre l’agost del 2012 i el març del 2014, l’euro es va apreciar un 9,9% en termes nominals efectius. Atès que la inflació a l’eurozona es troba en nivells molt baixos, al BCE no li ha quedat més remei que llançar el seu propi QE amb la intenció de  promoure l’estabilitat de preus.

Serà efectiu?

Encara que és prematur arribar a conclusions sobre l’efectivitat d’un programa que amb prou feines ha començat, estudis en l’àmbit estatunidenc consideren en general que les successives rondes de QE als Estats Units van evitar una recessió més profunda al país. De moment, les borses ja han notat l’efecte de l’anunci del pla aquest inici d’any i la depreciació de l’euro s’ha vist reforçada. Aquest canvi serà el principal canal impulsor de l’economia de l’eurozona, rellançant el sector exterior d’alguns països i pressionant a l’alça els preus de les importacions. Tot això hauria d’ajudar a aconseguir l’objectiu d’estabilitat de preus que persegueix el BCE.

Si vols conèixer més informació sobre les perspectives davant del QE, et convidem a llegir l’últim informe de ”la Caixa” Research.

Recorda que també pots seguir @laCaixaResearch per estar al dia de l’actualitat econòmica i financera.

Accepto les condicions d'ús.