ECONOMIA

Per què el preu del gasoil no baixa com el del petroli?

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

30 Març, 2015


El preu del petroli ha experimentat una gran davallada des del juliol de 2014; el preu en euros del barril Brent ha registrat una caiguda de més d’un 40% que no ha repercutit de la mateixa manera en el cost del gasoil. El preu del carburant ha disminuït només un 20% segons les dades de l’Associació Espanyola d’Operadors de Productes Petrolífers (AOP). L’article “Del barril al sortidor: com es determina el preu del gasoil?”, publicat a l’últim informe de ”la Caixa” Research, explica el perquè d’aquesta diferència.

Factors que determinen el preu del carburant

La raó principal són els impostos i els costos de refinament i de distribució. El gasoil no pot baixar al mateix ritme que la seva matèria primera perquè és indissociable d’aquests costos afegits i necessaris perquè arribi al consumidor. La comercialització del producte implica costos de personal i manteniment d’estacions de serveis, costos de transport del carburant i, seguint la normativa europea, una aportació al Fons Nacional d’Eficiència Energètica. Finalment, a Espanya, els impostos constitueixen la part més substancial del preu final del gasoil.

Si comparem el panorama d’Espanya amb el del mercat estatunidenc, ens trobem amb una càrrega impositiva molt menor. A l’altra banda de l’Atlàntic, els impostos suposen només un 16% del preu final, de manera que aquest ha baixat un 30% als EUA davant de l’abaratiment del cru, una reducció superior a l’experimentada a Espanya i a l’eurozona.

Per conèixer més detalls i veure les xifres sobre les fluctuacions en el preu del gasoil, podeu llegir l’informe de març de ”la Caixa” Research.

Recorda que també pots seguir @laCaixaResearch per estar al dia de l’actualitat econòmica i financera.

Accepto les condicions d'ús.