ECONOMIA

Reptes i desafiaments del deute per a l’economia

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

03 Juny, 2015


“El deute és un instrument financer que es vincula a un mecanisme fonamental de creació de benestar: el crèdit”. Així ho manifesta Àlex Ruiz, del Departament de Macroeconomia de l’Àrea de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank, a l’article “La preocupació sobre el nivell de deute, una qüestió superada?” del dossier que pertany a l’últim informe de ”la Caixa” Research.

Amb això, Ruiz pretén no demonitzar el concepte del deute, tenint en compte que és una eina que permet als individus i a les empreses ajustar temporalment el seu consum i inversió, i que també facilita al sector públic l’absorció dels impactes que afecten les economies. Aquestes són només algunes de les funcions que el deute compleix i que són imprescindibles per al bon funcionament de les economies modernes.

La sostenibilitat del deute a nivell global
Ara bé, com passa amb gairebé tot, els excessos no són bons i cal evitar una creació de liquiditat excessiva, que seria més liquiditat que la que requereix l’economia. Això pot provocar que el deute s’allunyi del compliment de les seves funcions i generi riscos i costos. En el pol oposat, hi ha el creixement sostenible, que és aquell que estaria protagonitzat per una via d’endeutament compatible amb el creixement normal de l’economia.

En aquest sentit, determinar un llindar de deute a partir del qual es produeixen efectes negatius en el creixement econòmic és un dels reptes d’interpretació que molts economistes es plantegen avui dia.

Un altre dels desafiaments actuals és com afrontar una crisi econòmica en un entorn d’endeutament elevat. Clàudia Canals, del Departament de Macroeconomia de l’Àrea de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank, explica a l’article “Crisi, deute i política econòmica, un triangle polèmic”: “Mentre alguns critiquen l’ús de polítiques ultraexpansives per estar sembrant les llavors de la següent recessió, d’altres les veuen com l’única via de suport a una economia anèmica”.

I en el cas d’Espanya, quin és el paper del deute en la recuperació? Per a Judit Montoriol, del mateix departament de CaixaBank, el crèdit bancari està exercint un paper fonamental en la recuperació espanyola: “Esperem que, en els propers trimestres, l’economia espanyola es beneficiï de l’impuls creditici i que això permeti que la recuperació guanyi vigor”. Montoriol comparteix aquesta anàlisi a l’article “El paper del crèdit bancari en la recuperació espanyola, un nou miracle del fènix?”.

Per saber més sobre la sostenibilitat del deute a nivell global, et convidem a llegir el dossier de l’informe de maig de ”la Caixa” Research. També pots seguir @laCaixaResearch per estar al dia de l’actualitat econòmica i financera.

Accepto les condicions d'ús.