INNOVACIÓ

La gent gran se suma a les xarxes socials

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

15 Setembre, 2015


Les xarxes socials han revolucionat molts dels models socials que coneixíem. Gràcies a això, podem comunicar-nos en temps real amb algú a l’altre extrem del món, i reduir cada vegada més la distància física, compartir experiències amb persones que no vèiem des del col·legi, trobar feina o intercanviar opinions amb milers de seguidors.

Gent gran i xarxes socials.

A primera vista, sembla que són espais usats massivament pels joves. Tanmateix, cada vegada són més les persones grans que se sumen a la generació digital gràcies a projectes com Ages 2.0, impulsat per la Unió Europea. Aquesta iniciativa converteix les noves tecnologies en elements que promouen la comunicació i la inclusió social dels més grans.

El fenomen també està sent estudiat per diverses universitats, com és el cas del projecte Gent gran i mitjans de comunicació socials: trencant amb la e-marginalitat de la UOC, dins del programa d’investigació RecerCaixa. Entre les conclusions més rellevants, destaquen les següents:

  • La gent gran que utilitza les xarxes té una vida social activa fora d’Internet.
  • L’espai amb més èxit entre els membres d’aquesta comunitat és WhatsApp.
  • El seu ús s’associa amb la idea de sentir-se i semblar jove, així com de generar una imatge de persona moderna.
  • La relació més afectiva on-line és amb els néts.
  • Els preocupa molt mantenir la privacitat.
  • El llenguatge més utilitzat és visual; comparteixen imatges, vídeos i memes de manera molt habitual.
  • La gent gran mostra una bona predisposició a l’hora d’aprendre i desenvolupar habilitats per fer ús de les xarxes.

No obstant això, l’arribada dels smartphones ha estat un factor fonamental per a l’increment de l’ús d’aquestes tecnologies, com mostra un estudi del CSIC. El 2007, només el 5% de la població major de 65 anys feia ús d’Internet, mentre que el 2014 la taxa assolia més del 20%.

CaixaBank no ha volgut quedar-se enrere i ha creat la comunitat on-line Club Ara, amb l’objectiu que la gent gran pugui conèixer gent, compartir interessos o participar en promocions en un entorn segur, on les dades estan protegides i de la qual poden donar-se de baixa quan vulguin.

Així mateix, amb l’objectiu d’ajudar la gent gran a estar en contacte virtual amb la seva família, l’entitat ha creat la Comunitat enFamília, una xarxa social en què poden compartir imatges a l’àlbum familiar, experiències i records. És totalment gratuïta i s’hi pot accedir a través de Línia Oberta. Començar a participar-hi és molt fàcil, només s’ha de crear una família i convidar-hi altres persones, siguin clients de l’entitat o no.

No hi ha cap dubte que Internet ha canviat per complet la societat i la manera en què ens comuniquem, establint un espai virtual on no hi ha distància i on tots tenim veu. Amb la integració de la gent gran a l’univers digital, la societat s’ha digitalitzat per complet i ha generat un nou paradigma comunicatiu a les nostres vides, i a les de les generacions futures.

Accepto les condicions d'ús.