SOSTENIBILITAT

Dones, el motor de l’emprenedoria rural

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

15 Octubre, 2015


Pràcticament cada dia del calendari està dedicat a una causa. Pot semblar excessiu, però no podem ignorar la necessitat de visualitzar-ne moltes, i aquesta és una bona fórmula. Avui, 15 d’octubre, l’ONU ens convida a celebrar el Dia Internacional de les Dones Rurals, el gran objectiu del qual és garantir l’accés de les dones rurals a recursos agrícoles productius.

A Espanya, segons l’EPA, únicament el 23% de la població dedicada a l’agricultura, silvicultura, ramaderia o pesca són dones i només ostenten la titularitat del 28,8% de les explotacions agràries. Amb la vista general del mapa és fàcil pensar que l’agricultura és encara una qüestió d’homes, però la veritat és que les dones tenen cada vegada més protagonisme al món agrícola. Avui dia hi ha més de 370.000 emprenedores rurals, xifra que, segons l’Associació Espanyola de Treballadors Autònoms, podria superar les 400.000 en els propers mesos.

Dia Internacional de les Dones Rurals

Cap a un camp més igualitari

Coincidint amb el lema d’aquesta nova edició del Dia Internacional de les Dones Rurals (“El desenvolupament rural per a la igualtat d’oportunitats”), divendres passat va tenir lloc un dels majors impulsos per a aquest col·lectiu després de l’aprovació del Consell de Ministres del Pla per a la Promoció de les Dones al Medi Rural, dirigit en exclusiva a dones rurals. L’objectiu d’aquest pla és promocionar l’ocupació, l’emprenedoria i la participació de la dona en òrgans de decisió d’entitats agrícoles.

També en aquesta línia, hi ha la Federació Espanyola d’Associacions de Dones Rurals (FADEMUR). La seva última iniciativa és Emple@ Rural – Europ@ Rural, un programa per millorar la inserció sociolaboral de dones rurals espanyoles a Galícia, Extremadura i La Rioja, i que ha comptat amb la col·laboració d’UPA Jove i de l’associació de lluita contra la violència de gènere noruega Oslo Krisesenter. Mitjançant la dotació de recursos educatius, econòmics i d’assessorament, més de 200 dones espanyoles i noruegues han posat en marxa el seu propi negoci agrícola. Els resultats demostren, a més, que aquests mecanismes d’apoderament contribueixen a minar altres problemes com el de la violència de gènere.

Entre les mesures governamentals de suport i promoció a aquest col·lectiu, des de fa set anys se celebren els Premis d’Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals. Aquests guardons lliurats la passada setmana reconeixen la innovació en la tasca agrària i en la diversificació de l’activitat econòmica rural, així com la promoció dels valors de la tasca de les dones rurals.

AgroBank: suport al desenvolupament rural

Siguis dona o home, a CaixaBank també tenim molt presents els teus projectes d’economia rural mitjançant AgroBank, la nostra línia de negoci per cobrir les necessitats dels més de 330.000 clients que l’entitat té dedicats a les activitats del sector agrari.

Accepto les condicions d'ús.