ECONOMIA

El Regne Unit i el seu atractiu per a la inversió estrangera

Temps de Lectura: 5 minuts

El Regne Unit i el seu atractiu per a la inversió estrangera
Avatar

CaixaBank

20 Maig, 2016


Barack Obama ho té clar. En una visita recent al Regne Unit, ha manifestat que no vol que el seu soci europeu surti de la Unió Europea (UE) per la inestabilitat política que suposaria i el dany que provocaria als acords comercials.

El Regne Unit viu un dels moments més delicats dels últims temps. El ritme de creixement de l’economia britànica s’ha alentit el 2016 a un 2,2% i la lliura està patint certs vaivens en els últims mesos. El debat sobre la redefinició de les relacions UE-Regne Unit tindrà el seu punt àlgid el juny, quan se celebri el referèndum.

Com es descriu en un article de l’últim Informe Mensual d’abril de CaixaBank Research, el risc de ruptura suposa una de les principals amenaces a l’estabilitat comunitària actual, per bé que, segons indiquen les enquestes, el brexit (nom amb el qual s’ha donat a conèixer la possibilitat que la Gran Bretanya surti de la Unió Europea) està a més de 15 punts d’arribar a produir-se.

Una hegemonia sòlida

Per a Iosif Zacharioudakis, responsable de la sucursal internacional de CaixaBank al Regne Unit : “en aquests moments, resulta difícil tenir una visió clara sobre com s’articularà la relació a llarg termini entre el Regne Unit i la Unió Europea en cas de brexit, especialment si tenim en compte les crucials eleccions de caràcter nacional que se celebraran en els propers 18 mesos, incloent Espanya, Holanda, França i Alemanya, cosa que podria generar noves situacions complexes a la Unió Europea “.

Tot i la situació, el Regne Unit continua sent una de les grans potències europees. Amb un ritme de creixement robust (2,9% i 2,4% el 2014 i 2015, respectivament) i la major recepció d’inversió estrangera d’Europa segons l’UKTI Inward Investment Report 2014 to 2015, l’activitat econòmica del país genera el 2,4% del PIB mundial.

El director de la sucursal britànica posa en valor precisament l’atractiu del país per a la inversió estrangera i, en concret, l’espanyola: “Espanya és el sisè inversor més important al Regne Unit, amb més de 400 empreses assentades i el valor d’inversió (FDI stock) el 2014 era de 45.700 milions de lliures”. Com ressalta Zacharioudakis, aquesta relació és recíproca: “des de 1993 el Regne Unit ha representat el 21% de la inversió estrangera directa a Espanya”.

Espanya i el Regne Unit, aliats econòmics

Per a Zacharioudakis, l’economia espanyola i la britànica conserven nombroses similituds. Els dos països s’han beneficiat històricament d’una forta presència a un costat i a l’altre de l’Atlàntic, a Amèrica del Nord i Llatinoamèrica, respectivament, així com de la successió d’èxits en la creació de grans empreses multinacionals. Això es fa evident en la situació d’Espanya com a quinzena economia mundial.

Però en què inverteixen les empreses espanyoles en territori britànic? Bárbara Carmona, directora comercial de la sucursal internacional de CaixaBank al Regne Unit, explica que “el sector detallista, energètic, de productes de consum, aeronàutic, serveis bancaris i financers, de construcció i infraestructures es troben entre els principals sectors al Regne Unit”. No és estrany que les empreses espanyoles tinguin una forta presència en aquestes àrees en el mercat britànic, especialment tenint en compte que Espanya compta amb líders mundials en aquestes àrees.

La infinitat de grans clients espanyols al Regne Unit fa encara més rellevant la presència de CaixaBank al país. Em aquest sentit, els esforços de l’oficina estan enfocats a proveir liquiditat, incrementar l’eficiència del capital de treball i oferir solucions que s’ajustin a les necessitats de tresoreria de les empreses.

Londres: cosmopolita i talentosa

Londres, ciutat on s’ubica la sucursal britànica de CaixaBank, és una de les referències de la diversitat europea i mundial. El 2014, el Regne Unit va rebre la xifra més alta d’immigrants des de 2005. Per al responsable de la sucursal internacional, aquesta diversitat és un factor enriquidor en els aspectes cultural i econòmic: “a l’oficina mirem de crear una cultura de diversitat i excel·lència. Si volem assolir l’excel·lència cal atreure els millors i per trobar-los hem d’accedir al més ampli espectre de candidats”.

Per a Zacharioudakis, aquest caràcter cosmopolita ajuda a “acostar-se a un nombre major de clients i a construir relacions duradores amb les multinacionals, així com amb les empreses espanyoles i del Regne Unit “.

“Ser un banc que comprengui el que fa falta per aconseguir les metes dels seus clients”

“La sucursal internacional de CaixaBank al Regne Unit té com a objectiu principal oferir assessorament a les companyies espanyoles i britàniques sobre els productes i serveis que CaixaBank posa a la seva disposició per cobrir les seves necessitats financeres”, explica Bárbara Carmona. Per països, el 49% dels clients de la sucursal són empreses espanyoles amb presència al Regne Unit , el 26% companyies britàniques amb filial a Espanya i el 25% multinacionals britàniques.

Des de la sucursal de Londres s’ofereixen serveis de banca corporativa adaptats a la realitat de cada empresa: “el resultat és un mètode estructural i escalable perquè els clients obtinguin més eficiència en les seves operacions financeres”, explica Iosif Zacharioudakis.

Per al responsable de la sucursal internacional de CaixaBank al Regne Unit, la missió de la sucursal es resumeix en una idea senzilla: “ser un banc que comprengui el que fa falta per aconseguir les metes dels seus clients, no només actuals, sinó a llarg termini”.

T’ha semblat interessant aquest post? Troba anàlisis econòmiques d’altres països al nostre blog. Si prefereixes aprofundir en més aspectes de l’economia espanyola i mundial, posa’t al dia a @CABK_Research

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari