ECONOMIA

Xecs i pagarés: què són i en què es diferencien?

Temps de Lectura: 5 minutos

Xecs i pagarés: què són i en què es diferencien?
Avatar

CaixaBank

23 Gener, 2017


Tots hem sentit a parlar alguna vegada dels xecs o dels pagarés i sabem més o menys què són, però què tenen en comú i en què es diferencien?

D’una banda, el xec és un document pel qual l’emissor efectua una ordre de pagament a una entitat de crèdit d’una quantitat de diners disponible en el compte corrent que manté amb aquesta entitat a un beneficiari. Cal tenir en compte que n’hi ha diversos tipus, i els principals són: el personal, el conformat i el bancari.

  • El xec personal surt directament des del compte corrent de l’emissor. Com a requisit, és essencial que el compte corrent disposi dels fons necessaris corresponents a l’import del xec.
  • El xec conformat o registrat és una modalitat de xec personal en què s’assegura al beneficiari que hi haurà fons a l’hora de cobrar-lo. L’entitat bancària és l’encarregada de garantir aquesta operació, i en el moment en què s’emet es càrrega en el compte del client i es manté en aquest estat fins que es cobra o se’n fa la reposició.
  • El xec bancari és aquell que emet directament una entitat financera.

En el xec cal indicar el lloc del pagament, el nom de la persona que fa el pagament (anomenat lliurador) i qui el rep, a més de la data, el lloc i la signatura de l’emissor. En el moment en què s’expedeix, el xec es pot cobrar. Precisament d’aquesta última característica del xec neix la principal diferència amb el pagaré, un document privat mitjançant el qual l’emissor es compromet a abonar-li a un beneficiari una quantitat de diners en una data i un lloc determinats. És a dir, que el primer es pot cobrar des del moment en què és expedit i el segon té una data de cobrament de l’import establerta.

Els pagarés, així mateix, poden ser avalats per una altra persona, amb la finalitat d’assegurar el pagament i per evitar casos en què l’emissor no tingui fons en el compte. Tanmateix, no existeix cap tipus de pagaré en què es confirmi o garanteixi que hi hagi fons, com sí que passa en el cas del xec conformat.

Com ja hem comentat, la diferència principal és la data en què es fixa el cobrament, així com els avals i les diferents modalitats dins els mateixos documents. Al final, aquests s’ajusten a la manera com l’emissor vol fer el seu pagament.

Pel que fa a xecs i pagarés, CaixaBank disposa d’un servei exclusiu de gestió en línia .

T’ha interessat aquest post? Mitjançant aquest servei es poden fer els tràmits relacionats amb aquests mètodes de pagament des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Informa’t sobre més.

Accepto les condicions d'ús.