ECONOMIA

Hong Kong com a porta d’entrada al mercat xinès

Temps de Lectura: 5 minutos

Hong Kong com a porta d’entrada al mercat xinès
Avatar

CaixaBank

22 Març, 2017


Després d’un dels esdeveniments més importants dins el calendari polític xinès, la celebració del Ple anual de l’Assemblea Nacional Popular, es pot afirmar que l’economia del país no està passant pel seu millor moment. Entre altres assumptes, en la reunió s’ha fixat un creixement econòmic per a la Xina del 6,5%, davant el 6,7% que es va registrar el 2016.

El motiu? Tal com es descriu en un article de l’Informe mensual del desembre de CaixaBank Research, la Xina està vivint un canvi del model productiu sense precedents: “El gegant asiàtic està duent a terme un profund canvi del seu model productiu, en el qual s’allunya del patró inversor-exportador i fomenta el consum de les llars i el sector serveis”.

Sens dubte, la Xina està passant per una desacceleració econòmica que es veu reflectida en un dels seus enclavaments més estratègics: Hong Kong. L’estabilitat financera de l’illa es podria veure afectada si, a aquesta desacceleració de l’economia xinesa, hi sumem la pèrdua de la competitivitat de les exportacions causada per l’apreciació del dòlar de la regió i el feble dinamisme dels mercats globals.

L’economia d’aquesta regió, a més, és molt dependent del comerç i les finances internacionals, ja que es basa principalment en el comerç i la borsa de valors, una de les més actives d’Àsia.

Tanmateix, amb un producte interior brut (PIB) per càpita prop dels 39.000 euros el 2015, Hong Kong es posiciona actualment com a centre financer estratègic i la regió amb menys deute del món respecte al seu PIB. És a dir, els seus habitants són els menys endeutats del món.

Nova oficina de representació de CaixaBank

Com passa any rere any, Hong Kong s’ha retornat a posicionar com l’economia més lliure del món, segons l’Índex de Llibertat Econòmica que elabora l’Heritage Foundation. Això, juntament amb el fet que Hong Kong és, segons Doing Business, el quart país del món, de 190, en facilitats per fer negocis, conformen dos dels grans motius pels quals CaixaBank ha decidit obrir oficina de representació a la regió. à Es recomana afegir enllaç a la nota de premsa que es publicarà el 22/03

Un altre dels motius principals és el fort llaç econòmic i comercial que el territori ha mantingut amb el nostre país: el 2015, 8.000 empreses espanyoles van exportar a la regió, i al voltant de 13.500 empreses espanyoles van importar productes des de Hong Kong. Els sectors més actius són els de la moda, l’alimentació, l’electrònica i la construcció (materials, equipaments o mobiliaris).

La regió gaudeix, a més, d’un sistema bancari sòlid amb nivells estables de liquiditat, rendibilitat i capitalització, i està considerada la porta d’entrada cap al mercat xinès continental.

L’aposta de CaixaBank per aquesta regió també es deu a l’aliança estratègica que l’entitat manté amb The Bank of East Asia, banc en el qual tenia una participació del 17,24%, traspassada a CriteriaCaixa. A més, CaixaBank opera a la zona a través d’una joint venture de finançament d’automòbils, participada per CaixaBank Consumer Finance, Credit Gain i Brilliance, un fabricant xinès d’automòbils.

Encara que CaixaBank ja disposava de dues oficines de representació a la Xina -una a Pequín (des del 2006) i l’altra a Xangai (des del 2009)-, amb aquesta nova pretén oferir assessorament i donar suport a empreses espanyoles amb activitat a la zona i a empreses ubicades a Hong Kong amb projectes a Espanya, a més de prestar suport en activitats de comerç exterior, inversions i projectes d’implantació.

T’ha semblat interessant el post? Descobreix anàlisis econòmiques d’altres països al nostre blog. Si prefereixes aprofundir en més aspectes de l’economia espanyola i mundial, visita @CABK_Research.

Oficina de representació CaixaBank a Hong Kong
Accepto les condicions d'ús.