INNOVACIÓ

L’ordinador que ens va portar a la Lluna tenia menys potència que el teu mòbil

Temps de Lectura: 5 minutos

L’ordinador que ens va portar a la Lluna tenia menys potència que el teu mòbil
Avatar

CaixaBank

14 Agost, 2017


“Aquest és un petit pas per a l’home, però un gran salt per a la humanitat”. L’astronauta Neil Armstrong pronunciava aquesta frase el 20 de juliol del 1969 —per ser més exactes, a les 10.56 (hora de Florida)— davant la mirada de milions de persones: era el primer home que trepitjava la Lluna.

Armstrong i els seus companys Edwin Aldrin i Michael Collins van aterrar aquell mateix matí a la superfície lunar després de quatre dies de viatge espacial. Era part de la missió Apolo XI, impulsada pel Govern nord-americà per aconseguir ser els primers a posar el peu sobre l’únic satèl·lit natural de la Terra. I ho van aconseguir després de vuit anys de feina i amb una tecnologia sofisticada i sense precedents fins a la data.

Ara bé, si els tripulants de la missió Apolo XI haguessin pogut veure el futur, potser s’ho haurien pensat dues vegades abans de pujar a la nau. I és que l’ordinador que controlava tot el que succeïa al coet era sis vegades menys potent que les calculadores científiques actuals. Altres comparacions xocants,

  • Un llapis de memòria USB mitjà té més potència que els ordinadors que es van fer servir per portar l’home a la Lluna.
  • Una sola cerca a Google de “missió Apolo 11” usa la mateixa potència que tota la missió Apolo XI.
  • El circuit de l’ordinador guia de l’Apolo era encara més bàsic que el sistema electrònic amb què una torradora moderna pot engegar-se, parar-se i descongelar.
  • Els cotxes actuals són ordinadors que processen més línies de codi que la nau espacial Apolo 11.

Així, doncs, en gairebé cinquanta anys l’evolució de la capacitat de processament i, en definitiva, els avenços tecnològics que ha experimentat la humanitat han superat la imaginació dels científics que van aconseguir fer realitat la missió Apolo XI.

Caldrà veure en quina realitat viurem en el proper mig segle. De moment, ja podem dir que amb els telèfons intel·ligents portem a les nostres butxaques uns dispositius més potents que l’ordinador que va portar l’home a la Lluna.

Accepto les condicions d'ús.