INNOVACIÓ

Digitalització, tan real com la vida mateixa

Temps de Lectura: 5 minutos

Digitalització, tan real com la vida mateixa
Avatar

CaixaBank

14 Setembre, 2017


Està clar que ja no concebem la vida sense tecnologia. No la perdem de vista perquè la trobem en bona part del nostre dia a dia. Comunicar-nos, informar-nos, gestionar els nostres diners, planificar el dia, el mes, les vacances! També parlem d’entreteniment perquè, gràcies al món digitalitzat, podem accedir a música i pel·lícules des de qualsevol dispositiu. Tot per estar actualitzats i estalviar temps, desplaçaments i paperassa. Però, estem contents amb què això sigui així?

Sembla que sí, perquè les noves tecnologies aporten qualitat de vida. Així ho pensa almenys el 68% dels espanyols, segons l’onada especial de l’Eurobaròmetre (estudi periòdic de la Comissió Europea) publicada recentment sobre les actituds dels ciutadans davant l’impacte de la digitalització i l’automatització en la vida quotidiana. Aquest és un dels resultats d’aquesta gran enquesta que es duu a terme als 28 països de la UE, però aquesta radiografia revela més coses.

1. Qui ha de gestionar els canvis digitals?

Els ciutadans esperen que siguin les empreses (18%), les institucions europees (18%) i els governs nacionals (10%) els que prenguin les mesures per gestionar tot el canvi que està produint el pas al món digital.

2. Digitals a casa i a la feina

No només pensem que les noves tecnologies són positives en general, sinó també que estem capacitats per usar-les. Segons la investigació, el 68% dels espanyols es considera preparat per utilitzar-les en la seva vida quotidiana i el 80% pot portar aquesta capacitat a l’àmbit laboral, però només el 61% se sent competent en l’aprenentatge en línia.

3. Robots, sí i no

Vuit de cada deu enquestats (82%) opinen que els robots són necessaris perquè fan feines difícils o perilloses per a les persones. Tanmateix, també expressen preocupació per una possible pèrdua de llocs de treball (89%). De fet, la meitat dels espanyols que actualment treballen (51%) pensa que la seva feina actual la podria fer, almenys en part, un robot o la intel·ligència artificial.

4. Major participació en recerca científica

Fins al 67% de la població espanyola estaria disposada a compartir les seves dades sobre salut i benestar a través de la via digital amb metges o professionals de la salut. Aquesta xifra supera amb escreix al 20% que estaria disposat a oferir aquesta informació, encara que fos anònimament, a autoritats del sector públic.

5. Prenem mesures de seguretat davant el món digital?

Les accions més habituals en aquest sentit han estat la instal·lació o el canvi d’un programa antivirus (35%), l’ús únicament de l’ordinador propi (29%), obrir només correus electrònics de persones i adreces conegudes (28%) i una major limitació a l’hora de proporcionar informació personal en llocs web (27%). Al mateix temps, la majoria dels internautes espanyols afirma que la seguretat i privacitat d’un producte són importants a l’hora decidir la seva compra, encara que el 41% no està disposat a pagar més per aquestes.

Aquests resultats són una clara radiografia de com els espanyols ens estem comportant actualment davant les tecnologies i la seva aplicació en la nostra vida quotidiana. Ens estem preparant per a un món cada vegada més digitalitzat i automatitzat, en què mitjançant un ús raonable, responsable i regulat podem aprofitar les noves tecnologies només al nostre favor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari