ECONOMIA

Llei d’autònoms: quines mesures ja entren en vigor?

Temps de Lectura: 5 minutos

Llei d’autònoms: quines mesures ja entren en vigor?
Avatar

CaixaBank

28 Novembre, 2017


Fa uns mesos donàvem a conèixer les 20 mesures que incloïa la nova llei d’autònoms aprovada per unanimitat al Congrés. Canvis que anaven des de la flexibilitat en les altes i baixes fins a millores en la tarifa plana, passant per bonificacions en funció de l’evolució del negoci.

Aquesta llei ha entrat finalment en vigor després que el Senat la ratifiqués i es publiqués al BOE. No obstant això, presenta certs canvis pel que fa a l’activació d’aquestes mesures, i algunes encara no estaran operatives fins l’any vinent.

Aquestes són les mesures que han entrat en vigor i que ja són realitat durant aquest mes de novembre:

ul.pialist,ol.pialist{color:#777;}ul.pialist li, ol.pialist li{font-size:14px; line-height: 22px}ul.pialist li{list-style: disc;}

  1. L’augment de la base mínima de cotització a la Seguretat Social dels autònoms societaris ja no està vinculat a l’evolució del SMI (salari mínim interprofessional).
  2. Les mares que emprenguin un negoci abans dels dos anys des que cessi la seva activitat per maternitat, adopció o acolliment es poden beneficiar d’una tarifa plana de 50 euros.
  3. Les dones autònomes que necessitin agafar la baixa per maternitat o embaràs no hauran d’incorporar un substitut a l’INEM. Així mateix, la quota d’autònoms es bonificarà igualment al 100%. Si cal contractar un treballador en interinitat, la seva quota a la Seguretat Social també serà bonificada al 100%.
  4. Els autònoms que tinguin un treballador a càrrec poden compatibilitzar el seu salari amb el cobrament del 100% de la seva pensió i seguir donats d’alta com a autònoms.
  5. Es retornarà l’excés de cotització dels treballadors amb pluriactivitat sense que hagin de sol·licitar-la.
  6. L’exempció del 100% de la quota d’autònoms durant un any per a l’atenció de menors o dependents.
  7. Es facilita la contractació de fills discapacitats dels autònoms.
  8. Els autònoms que contractin de manera indefinida el cònjuge, ascendents, descendents i altres parents per consanguinitat (fins al segon grau, inclusivament), es poden bonificar el 100% de les contingències comunes durant un any, sempre que el contracte duri, almenys, sis mesos, i l’autònom no hagi prescindit de treballadors.
  9. Els treballadors autònoms poden accedir a una formació adaptada a les seves necessitats, per tal de millorar la seva competitivitat i consolidar la seva activitat empresarial. Així mateix, es millora la formació en prevenció de riscos laborals.
  10. Es reconeix l’accident in itinere (d’anada o tornada al lloc de treball), sempre que el lloc de treball no coincideixi amb el domicili.
  11. Les organitzacions d’autònoms més importants i representatives es passen a considerar “d’utilitat pública”. A més, tindran un any de termini per entrar al CES i per constituir el Consell del Treball Autònom.

Nova llei d’autònoms

Algunes de les mesures establertes en el text original s’han posposat i entraran en vigor a partir de gener de 2018. Entre aquestes mesures, destaquen:

  • Millores en la tarifa plana: ampliació de la tarifa plana de 50 € a un any per als autònoms nous o per als que no ho hagin estat en els últims dos anys; ampliació de la bonificació de la tarifa plana als 24 mesos, etc.
  • Donar-se d’alta i de baixa en el RETA fins a tres vegades durant el mateix any.
  • Canviar fins a quatre vegades la base de cotització en un any.

Recordem que a la Llei de reformes urgents del treball autònom es preveu un augment en la creació de llocs de treball i un creixement del teixit empresarial espanyol.

Accepto les condicions d'ús.