ECONOMIA

Què diu la teoria del Cigne Negre?

Temps de Lectura: 5 minutos

Què diu la teoria del Cigne Negre?
Avatar

CaixaBank

22 Novembre, 2017


La crisi financera global, els atemptats de l’11 de setembre als Estats Units, l’enfonsament de la borsa el 1928 o l’aparició d’Internet, Google i Facebook. Aparentment aquests esdeveniments no tenen cap relació. No obstant això, tenen una cosa molt important en comú: tots són esdeveniments Cigne Negre o, el que és el mateix, fenòmens que passen de manera totalment inesperada, sense que ningú els hagi previst, i que poden afectar l’economia mundial.

Per molt que no hàgim vist o observat prèviament una cosa, això no vol dir que no acabi passant.

Això és precisament el que planteja Nassim Nicholas Taleb, investigador i antic operador borsari, en la seva Teoria del Cigne Negre, una metàfora que s’utilitza per parlar d’esdeveniments que compleixen aquestes tres propietats:

ul.pialist,ol.pialist{color:#777;}ul.pialist li, ol.pialist li{font-size:14px; line-height: 22px}ul.pialist li{list-style: disc;}

  • Inesperats. No presenten cap evidència que passaran.
  • Impacte extrem. Comporten conseqüències molt importants.
  • Predictibilitat retrospectiva. Un cop transcorreguts, es troben dades que proven que es podrien haver evitat.

Però, per què aquest nom? Quin n’és l’origen? Per entendre-ho ens hem de remuntar a una de les històries que explica Taleb en el seu llibre:

“Abans del descobriment d’Austràlia, els europeus no tenien cap motiu per pensar que podia existir un cigne negre. Fins que vam arribar a Austràlia, i el descobriment d’una sola au va acabar amb segles d’evidència. Aquest fet il·lustra una greu limitació del nostre aprenentatge a partir de l’observació i l’experiència.”

Dit d’una altra manera: per molt que no hàgim vist o observat prèviament una cosa, això no vol dir que no acabi passant. Per a l’economista Xavier Sala-i-Martin, això és molt important perquè “en economia solem fer prediccions i prendre decisions basant-nos en l’experiència passada, sense tenir en compte els Cignes Negres”.

Altres fenòmens que també són considerats Cignes Negres són: Primera i Segona Guerra Mundial, l’ensorrament del bloc soviètic i la caiguda del Mur de Berlín, entre d’altres. I ja mirant cap al futur, el Fòrum Econòmic Mundial ha estat capaç d’apuntar els tres grans Cignes Negres per als propers deu anys d’àmbit mundial: desigualtat econòmica, polarització social i perills mediambientals.

En aquesta línia, el mateix organisme també estableix els cinc grans reptes per afrontar-los, que són la reforma i el creixement de l’economia, reconstruir les comunitats socials, gestió de la disrupció tecnològica, enfortiment de la cooperació internacional i accelerar l’acció contra el canvi climàtic.

Accepto les condicions d'ús.