ECONOMIA

On cobrar la loteria de Nadal? Consells per si et toca la Grossa de Nadal

Temps de Lectura: 5 minutos

On cobrar la loteria de Nadal? Consells per si et toca la Grossa de Nadal
Avatar

CaixaBank

15 Desembre, 2017


Arriba la loteria de Nadal. Potser el sorteig més esperat de l’any, per la quantitat i la dotació dels premis en joc. Els bombos es posaran a girar i cauran les boles. La sort ja ha estat tirada. Després de comprovar amb la llista oficial de Loterías y Apuestas del Estado que el teu dècim o la teva participació es troba entre els premiats, i si a més ets uns dels agraciats amb un premi important, potser això t’interessa. Mai fa nosa rebre alguns consells perquè tot sigui perfecte i la sort no es converteixi en un disgust. S’han posat a la venda 170 milions de dècims, cinc milions més que l’any passat.

Pots cobrar el mateix dia del sorteig

Sí. Les administracions de loteria abonaran els dècims premiats el dia 22 de desembre a partir de les 18.00. Cal tenir en compte que, atès el volum d’informació, aquest horari pot variar a causa de la complexitat per actualitzar els sistemes informàtics i les verificacions dels números extrets. A partir d’aquest dia, tens tres mesos per reclamar el teu premi. No et despistis, perquè llavors el perdràs. Els dècims que no s’han cobrat acaben a les arques d’Hisenda, que, al cap i a la fi, som tots. Si el teu premi supera els 3.000 euros, hauràs d’anar a una entitat financera concertada o a una delegació territorial de Loterías y Apuestas del Estado. CaixaBank és un dels bancs on pots anar per no haver de tenir a casa més temps del necessari una butlleta amb un valor de milers d’euros.

Pren-t'ho amb calma

És molt difícil no compartir amb els altres l’alegria que es pot palpar amb tants diners, però potser t’hauries de parar a pensar si és bona idea explicar a molta gent la teva nova situació. Celebra com es mereix l’esdeveniment amb el teu cercle més pròxim, però vigila abans d’ampliar-lo. Moltes vegades, els pispes poden obtenir informació de formes enginyoses o en qualsevol badada. Òbviament, les teves xarxes socials també n’han de quedar al marge. No donis pistes.

Planifica què faràs amb els diners

Sí. Sabem que et permetràs algun capritx, i t’ho mereixes. Però un cop passada l’eufòria, el millor seria anar a una entitat financera, per exemple CaixaBank, perquè els nostres experts en gestió de patrimoni estudiïn el teu cas i et puguin oferir una solució adequada a les teves circumstàncies per treure el màxim de partit financer del premi. Estaràs en mans de professionals, acostumats a cercar rendibilitat, perquè la casualitat de les boles de la sort es converteixi en una seguretat tangible per al futur.

Ningú no dona duros a quatre pessetes

Segur que a través dels mitjans de comunicació has escoltat alguna vegada que algunes persones compren dècims premiats per més valor del que correspon. Parlant clar: el que volen és blanquejar diners. És un delicte molt greu i no has d’escoltar cap oferta en aquest sentit. A més, t’aconsellem que ho denunciïs de manera immediata a les autoritats. Si fas alguna cosa d’aquesta mena, et podries veure davant d’un jutge o amb un munt de diners en metàl·lic no declarats a Hisenda, dels quals no podries gaudir. No et fiquis en embolics.

Tinc una participació, no un dècim

En aquest cas, per cobrar has de seguir les instruccions de la persona que t’hagi venut la participació. No podràs acudir a cap entitat financera ni a la delegació territorial de Loterías y Apuestas.

Amb aquests consells, garantiràs que el teu premi estarà en un lloc segur i que no serà una cosa efímera. Recorda que has de pensar en el futur. La loteria de Nadal té alguna cosa d’especial i molta història. El primer sorteig es va fer a Cadis el 1812. Napoleó havia envaït Espanya i a Ciriaco González de Carvajal, ministre del Consell de la Cambra d’Índies, se li va ocórrer la idea per sufragar els costos de la Guerra del Francès. La primera Grossa va ser per al número 03604 i el premi va ascendir a 8.000 reals. En aquells temps, tot un patrimoni.

Molta sort!

Accepto les condicions d'ús.