INNOVACIÓ

Com triar una contrasenya segura i fàcil de recordar

Temps de Lectura: 5 minutos

Com triar una contrasenya segura i fàcil de recordar
Avatar

CaixaBank

18 Maig, 2018


Fa només unes setmanes, Twitter demanava als seus més de 330 milions d’usuaris que canviessin les seves contrasenyes. El problema? Un error de seguretat que provocava que les claus s’emmagatzemessin de forma no oculta en el seu sistema informàtic intern. Twitter va resoldre el problema amb rapidesa, va assenyalar que la informació no va sortir del seu sistema i, per tant, les contrasenyes no van estar exposades a tercers.

Tot i així, tal com va aconsellar la xarxa social, en aquests casos és millor ser prudent i canviar la contrasenya per precaució. I aquest és un dels grans maldecaps de molts usuaris: com trio una contrasenya segura i fàcil de recordar?

L’ABC per crear una bona contrasenya

Comencem pel principi: què és una contrasenya segura? Es tracta d’una clau que no pot ser descoberta per una persona física, ni per un ordinador o programa informàtic. L’Asociación de Internautas recomana, per seguretat, canviar freqüentment les contrasenyes per protegir la nostra informació davant de terceres persones o davant dels anomenats “lladres informàtics”. A continuació, oferim una sèrie de recomanacions per crear una contrasenya segura i fàcil de recordar:

  • Longitud, un punt molt important: Una clau de més longitud aporta més seguretat. S’aconsella que tingui un mínim de 12 caràcters, encara que és preferible que en tingui 15.
  • Varietat de caràcters: És important incloure caràcters especials i alfanumèrics, a més de majúscules i minúscules. Tot i així, és convenient evitar dades personals, noms comuns i que es puguin associar fàcilment a l’usuari, com noms propis, de ciutats o dates de naixement. Tampoc no s’aconsella escriure gramaticalment (per exemple, “TreballoACaixaBank”), fer modificacions òbvies o utilitzar una derivació de la contrasenya anterior quan es canviï, com “Treb@llo@C@ixaB@nk”.
  • Gestor de contrasenyes: Es tracta d’un programa de gran utilitat que s’utilitza per emmagatzemar i recordar contrasenyes.
  • Autoritza la verificació en dos passos: Sempre que es pugui, és recomanable activar aquesta funció. Google, per exemple, ofereix aquesta opció. El procediment és senzill: l’usuari introdueix la seva contrasenya de la manera habitual i, posteriorment, s’envia un codi de seguretat al telèfon mitjançant un missatge, una trucada de veu o l’app, que caldrà introduir per poder accedir al correu.
  • Plataformes diverses, claus diferents: Utilitza contrasenyes diferents per a cada servei: Facebook, correu electrònic, banca online, etc.
  • Equips i antivirus sempre actualitzats: Les actualitzacions de seguretat són molt importants.
  • Alguna cosa memorable: Segur que recordarem algun fet que ens hagi marcat, una cosa que sapiguem de memòria des de fa dècades. La clau per recordar una contrasenya és barrejar les dades i substituir lletres per caràcters especials. A partir de, per exemple, “la primera vegada que vaig viatjar a un país estranger va ser el 1985 i vaig anar Alemanya a visitar els meus avis”, la contrasenya podria ser la següent: 19viatg€alemany@Avi$85.
  • Mai no parlis de les teves contrasenyes en públic: No comparteixis les teves claus personals amb ningú i tampoc no en parlis en públic.

Banca online, contrasenyes i seguretat

Cuides la teva protecció durant les teves operacions de banca online? És aconsellable operar només en xarxes segures protegides amb contrasenya, com la de casa o la de l’oficina. No ho facis mai amb una xarxa wifi pública. Al crear una contrasenya per al teu compte de banca online, caldrà tenir en compte les recomanacions indicades anteriorment. Recorda que és pertinent utilitzar una clau exclusiva per a aquest servei.

No accedir al teu banc des del correu o des d’anuncis, utilitzar un navegador segur amb xifrat de dades o tancar sempre la teva sessió després de consultar el compte són altres consells que donen els experts per mantenir la teva banca online segura. Ara només queda aplicar la teoria a la pràctica i crear una contrasenya digna d’un autèntic expert en ciberseguretat. Estàs preparat?

Accepto les condicions d'ús.