SOSTENIBILITAT

Big data, una oportunitat per al desenvolupament sostenible

Temps de Lectura: 5 minutos

Big data, una oportunitat per al desenvolupament sostenible
Avatar

CaixaBank

13 Agost, 2018


En aquesta era digital ens trobem en un moment històric en què la quantitat de dades que els éssers humans som capaços de produir i rebre és desbordant. En aquest context, el big data s’ha erigit com una eina que ens permet seleccionar, agrupar i interpretar la informació d’una manera ràpida i funcional.

Durant els últims anys, l’enorme capacitat de tractament de dades del big data ha contribuït als estudis estadístics i als càlculs de previsions d’empreses, institucions i moviments socials d’arreu del món. Se sol dir que la informació és poder, i és precisament per aquest motiu que el big data, el qual afavoreix el processament de quantitats ingents de dades i ofereix línies de tendències, té una força transformadora enorme que pot utilitzar-se en benefici d’un món més sostenible pel que fa a l’aspecte social i ecològic.

Normalment, les tecnologies d’aquest tipus solen estar vinculades als grans poders econòmics i polítics, la qual cosa fa que part de la població les consideri enemigues del progrés social. Tanmateix, tal com van plantejar els organitzadors de l’esdeveniment Big Data for Social Good 2018, el big data pot ajudar, per exemple, en l’àmbit ecològic, ja que “permet obtenir millors respostes i generar plans d’acció més eficients contra catàstrofes futures i els efectes del canvi climàtic”.

De cap manera aquesta visió cau en el romanticisme, ja que el big data ha permès obtenir múltiples resultats que demostren la seva capacitat per consolidar-se com un motor social i ecològic indiscutible. Així doncs, cal destacar, per exemple, el paper que va representar aquesta tecnologia a Mèxic després de les mesures que va implementar el govern per contenir el brot de grip A.

Detectar, prevenir i, fins i tot, reaccionar ràpidament quan escau són qualitats que, probablement, siguin condicions indispensables per fer front a grans reptes com el del canvi climàtic. En aquest sentit, el big data, gràcies a la implicació d’organitzacions com ara Data for Climate Action, pot convertir-se en una eina imprescindible per proporcionar respostes àgils i efectives contra els problemes ecològics que poden sorgir o plantejar-se durant les pròximes dècades.

En resum, el big data, atesa la seva tecnologia avançada, permet, tant a persones com a organitzacions, tractar una quantitat ingent de dades de manera eficient. Tots els avantatges que ofereix el big data representen una oportunitat per millorar la capacitat de prevenir i actuar davant catàstrofes humanes i ecològiques, ser més precisos en l’elaboració de polítiques públiques i potenciar la cooperació internacional. Si les societats l’utilitzen amb el propòsit d’aconseguir un desenvolupament sostenible, el big data podria revolucionar, sense cap mena de dubte, l’estil de vida de tothom.

Accepto les condicions d'ús.