ECONOMIA

Quants diners gastaran les llars espanyoles l’any vinent?

Temps de Lectura: 5 minutos

Quants diners gastaran les llars espanyoles l’any vinent?
Avatar

CaixaBank

07 Desembre, 2018


«L’economia espanyola està entrant en una fase més madura del cicle i, per tant, el seu creixement s’està moderant gradualment cap a cotes més sostenibles a llarg termini», assegura l’informe de CaixaBank Research corresponent al mes de novembre. En aquest context, els experts es demanen com es comportarà el consum privat, perquè, al cap i a la fi, és el principal motor de l’economia. Com a conclusió, el més probable és que el consum moderi el seu creixement, tot i que de manera gradual.

Després de les caigudes produïdes entre els anys 2008 i 2013, el consum de les llars va repuntar amb força el 2015 gràcies a la recuperació econòmica, a l’augment de l’ocupació i a l’increment de la renda bruta disponible de les famílies i de la seva riquesa. Tanmateix, «la recuperació del consum ha anat més enllà del que suggereix la millora dels ingressos de les famílies», apunta l’informe. Així, doncs, quines són les previsions de creixement del consum a mitjà termini?

Fent comptes: les previsions del 2019

L’informe analitza la sensibilitat del consum a l’evolució dels factors que determinen els ingressos de les llars: ocupació, salaris, tipus d’interès i preu de l’habitatge. Els resultats són els següents: d’una banda, la reacció del consum davant l’augment de l’ocupació és molt més gran que com a resposta a un increment salarial, almenys a curt termini. L’explicació que ofereix l’informe és que «els nostres patrons de consum canvien més quan passem d’estar desocupats a tenir una feina que no pas com a reacció a variacions en el sou». D’altra banda, la resposta del consum s’incrementa durant el temps i les diferències entre l’impacte de l’ocupació i els salaris es redueixen.

Quants diners gastaran les llars espanyoles l'any vinent?

Un altre fet rellevant és que l’impacte del creixement dels preus de l’habitatge sobre el consum agregat és molt reduït. «Una possible explicació és que l’augment del preu de l’habitatge comporta un augment de la riquesa per a un sector de la societat (els propietaris), però una disminució del poder adquisitiu per a l’altre (els que volen comprar)», indica l’informe de CaixaBank Research. Una possible explicació és que l’augment del preu de l’habitatge comporta un augment de la riquesa per a un sector de la societat (els propietaris), però una disminució del poder adquisitiu per a l’altre (els que volen comprar).

«Per fer projeccions del consum, cal fer-se una idea de les perspectives sobre l’ocupació, els salaris, els tipus d’interès i el preu de l’habitatge per a l’any vinent», prossegueix l’informe. Així, pel que fa a l’ocupació, cal esperar que el creixement es moderi a mesura que ho faci l’activitat. «No obstant això, s’espera que la demanda interna mantingui unes perspectives favorables i encara subsisteix un elevat grau de folgança en el mercat laboral, de manera que preveiem que aquesta moderació serà lleugera i que l’ocupació continuarà creixent lleugerament per damunt del 2% el 2019».

Quant als tipus d’interès, les perspectives són estables: el BCE ja ha indicat que no apujarà el tipus d’interès de referència abans de l’últim tram del 2019, i és poc probable que s’allunyi d’aquesta previsió tret de grans sorpreses macroeconòmiques. Així mateix, després de repuntar amb força durant els darrers tres anys, l’informe espera que el creixement dels preus de l’habitatge es consolidi en cotes elevades, però més moderades que no pas les de l’últim any.

Combinant aquestes perspectives, CaixaBank Research presenta tres escenaris possibles per al consum: un escenari semblant al descrit anteriorment, un altre que dibuixa una evolució una mica més forta de les variables considerades i un tercer que considera un escenari més moderat. En els tres casos, però, el grau d’alentiment seria moderat, per la qual cosa és de preveure que la demanda interna continuï oferint un pilar de creixement sòlid durant els trimestres vinents.

Accepto les condicions d'ús.