SOSTENIBILITAT

10 gestos que eviten la contaminació de les nostres platges

Temps de Lectura: 5 minutos

10 gestos que eviten la contaminació de les nostres platges
Avatar

CaixaBank

07 Agost, 2019


A Espanya hi ha un total de 5.978 quilòmetres de costa, platges i penya-segats que connecten l’immens mar amb els nostres pobles i ciutats. Les platges es consideren un bé comú que hem de respectar, ja que es podrien degradar i acabar desapareixent. Però, a més, són zones ideals per a l’oci: navegar, pescar, observar aus, jugar, nedar, caminar, fer esport, prendre el sol o relaxar-se són només algunes de les activitats recreatives que atreuen milers de visitants. I també constitueixen un recurs fonamental per al turisme, una de les activitats econòmiques principals del país.

Estan cuidades les platges espanyoles?

Aquest estiu onejarà la Bandera Blava en un total de 566 platges espanyoles. Aquesta insígnia, que atorga cada any la Fundació Europea d’Educació Ambiental, etiqueta les platges que compleixen uns criteris ambientals i d’instal·lacions. Des de la primera entrega de Banderes Blaves el 1987, Espanya ha repetit cada any al primer lloc del pòdium.

Som líders mundials en la quantitat de platges que ofereixen informació sobre el litoral per afavorir l’educació ambiental de la societat. També tenen una aigua excel·lent, sense abocaments industrials o residuals, entre altres mesures relacionades amb la qualitat de l’aigua. I, finalment, les platges amb Bandera Blava tenen una gestió i un manteniment excel·lents de les instal·lacions, els serveis i la seguretat.

No obstant això, el comportament dels usuaris de les platges no és sempre l’adequat. Les nostres accions són determinants perquè aquesta qualitat es mantingui i continuïn sent llocs cuidats i sense contaminar en què animals, plantes i persones convisquin amb respecte.

Anem a la platja, sense contaminar

Es pot gaudir d’un dia de platja respectant el medi ambient; només cal seguir aquesta guia amb 10 consells per no contaminar quan anem a la platja.

1. No tirar residus al mar ni deixar-los a la sorra. El que arriba a la nostra motxilla se n’ha de tornar a la nostra motxilla. Si no, s’ha de llençar dins dels cubells que l’Ajuntament hagi habilitat per a aquesta finalitat (no al costat, si estan plens).

Les llaunes d’alumini, els envasos de vidre o les bosses i ampolles de plàstic són molt perjudicials per al medi ambient. Triguen anys a degradar-se i la quantitat que n’hi ha actualment al mar és un problema greu. Al Pacífic hi ha, a uns 2.000 quilòmetres al nord de Hawaii, una “illa de plàstic” o “illa d’escombraries” tan gran com la península Ibèrica i França. De fet, si no canviem el nostre comportament actual, el 2050 hi podria haver més tones de plàstic als oceans que no pas peixos.

Un altre problema que està generant el plàstic llançat al mar és que els animals el confonen amb aliment i se’l mengen. Però el seu estómac no el digereix, i un cop ple de plàstics, no poden ingerir altres aliments, cosa que en provoca la mort per desnutrició.

La gravetat d’aquest fenomen ha portat moltes entitats i institucions a promoure iniciatives de sensibilització i recollida de residus a les platges. Un exemple n’és el projecte LIBERA, unidos contra la basuraleza, de SEO/BirdLife, en aliança amb Ecoembes.

2. No tirar burilles. Els fumadors han de saber que les burilles embruten la costa i triguen entre 5 i 20 anys a desaparèixer de manera natural. A més, un filtre pot contaminar fins a 3 litres d’aigua de mar. La millor acció per respectar el medi ambient és evitar fumar durant les hores que es visita la platja. Però si no pot ser, és recomanable portar un cendrer o un envàs amb aigua per apagar bé les burilles i guardar-les.

Un exemple de la importància d’aquest residu és la campanya Las orillas sin colillas, que han impulsat l’Ajuntament d’Estepona (Màlaga) i les guinguetes de la ciutat per canviar un got de burilles recollides de la platja per un refresc o una cervesa.

3. Utilitzar protectors solars biodegradables. La crema solar és imprescindible per protegir-nos dels raigs UVA, UVB i IR que emet el sol, però la majoria dels productes contaminen molt el mar pels seus components químics. Com a alternativa, hi ha bronzejadors ecològics que són biodegradables i, per això, no perjudiquen les espècies marines.

4. Portar tovalloles de cotó orgànic. Les tovalloles o teles que utilitzem per tombar-nos a prendre el sol o per assecar-nos després de banyar-nos han d’estar confeccionades amb materials naturals sense productes sintètics o químics tèxtils, com el cotó orgànic. Aquest teixit és molt més sostenible i menys contaminant, tant a la platja com en el nostre dia a dia.

Segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, més de la meitat dels residus plàstics del litoral de Tarragona són fibres de roba de la rentadora. Es tracta de fibres de mida microscòpica que es troben al mar, en els sediments marins i a la sorra de la platja.

5. No utilitzar gel o xampú a les dutxes públiques. Potser, el més agradable d’una jornada de platja és fer-se una dutxa per treure’s la sorra i rentar-se els cabells i el cos, que han estat en remull a l’aigua salada i contaminada. Però no és tan urgent per no esperar-se a arribar a casa. L’ús de gel o xampú a les dutxes d’aigua dolça que instal·la l’Ajuntament a les platges és perjudicial perquè aquests productes químics es queden a la sorra, arriben al mar i alteren l’ecosistema natural.

6. No deixar menjar a la sorra. Encara que pugui semblar que ajudem a l’alimentació dels ocells, no és convenient deixar restes orgàniques a la platja, ja que es descomponen i atreuen mosques i insectes. A més, la calor farà que aquest menjar desprengui una olor desagradable.

7. Practicar activitats recreatives sostenibles. L’oci i l’esport que fem a la platja han de ser respectuosos amb el medi ambient. Bussejar, nedar, fer surf o navegar amb una barca de rem o pedals és molt més sostenible que conduir una moto aquàtica o una llanxa. Les embarcacions de motor embruten l’aigua i perjudiquen l’ecosistema marí amb la seva contaminació acústica.

8. Deixar les coses al seu lloc. No ens hem d’emportar a casa res de la platja o del mar, ja que tot forma part d’un ecosistema i té una funció. Deixarem on hàgim trobat els peixos, crancs, estrelles de mar, petxines, sorra… per mantenir l’equilibri i la salut del nostre litoral.

9. Sensibilitzar sobre la necessitat de no contaminar les platges. Una bona inversió per tenir un medi ambient sa en el futur és educar els més petits en un comportament respectuós amb la natura. La millor manera de mostrar a nens i nenes la importància de cuidar el medi ambient és que vegin que els més grans opten per aquestes accions menys contaminants. També se’ls pot ensenyar explicant-los cadascun d’aquests gestos.

10. Participar activament en la cura del medi ambient. Una altra possibilitat per millorar les nostres platges i evitar la contaminació és donar suport a les entitats que treballen a favor dels oceans, participar en les campanyes de recollida de residus de les platges i conscienciar a tothom.

La contaminació del mar i de la natura del litoral és una realitat que no podem passar per alt, pel futur de les nostres platges i la seva fauna i flora. Són només una desena de gestos per no contaminar a la platja. Són senzills i fàcils de dur a terme, però no per això menys importants o efectius.

Accepto les condicions d'ús.