John Van Hengel és el pare dels bancs d’aliments. Després d’una vida més o menys acomodada treballant com a conductor de camions, gerent de vendes i publicista en una revista, aquest home nascut a Phoenix (Arizona) donava vida, sense saber-ho, al moviment de solidaritat més gran en l’àmbit alimentari.
El voluntari, després d’escoltar el testimoni d’una mare que alimentava els seus nou fills amb excedents dels supermercats, va decidir implicar-s’hi. Un forn cedit per la basílica de St. Mary es convertia, així, en el primer magatzem de productes comestibles que albergava aliments i els distribuïa a aquelles famílies que els necessitaven.
Han passat més de cinquanta anys des que es va crear el primer banc d’aliments gràcies a Van Hengel i des de llavors aquests espais s’han estès pel món per atendre col·lectius en situació de vulnerabilitat.
Es calcula que cada any es llencen a les escombraries més de 7,7 tones d’aliments només a Espanya. Un excedent que la indústria alimentària, particulars o empreses no aprofiten, però que és apte per al consum.
Amb la finalitat de fer arribar els aliments a aquelles persones que més ho necessiten, els 54 bancs d’aliments i els més de 3.300 voluntaris que formen la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) treballen diàriament per donar suport a persones en situació de pobresa severa.