L’ONU estableix el 22 de març com el Dia Mundial de l’Aigua, l’objectiu principal del qual és conscienciar sobre l’ús que se li dona a aquest recurs, a més d’evidenciar com el canvi climàtic està complicant poder accedir a l’aigua i amenaça de provocar greus crisis humanitàries
Comences el dia amb una dutxa ben refrescant que allargues més del que havies previst. Quan acabes de dutxar-te, el primer que fas és posar una rentadora. Mentre comença el cicle de rentatge, et prepares un bon esmorzar en què no fa falta la fruita i el cafè. Quan ets a punt de sortir de casa, te’n recordes que no t’has rentat les dents; mentre vas cap al lavabo, te’n recordes que els plats del cap de setmana s’acumulen al rentaplats… O sigui que comences una marató ràpida per acabar totes les tasques i marxar d’una vegada per totes. No és un relat gaire apassionant, oi? I si et diguéssim que es tracta del preludi de la crisi més gran a la qual s’ha enfrontat una gran ciutat des dels atacs de l’11 de setembre de Nova York?
Al començament del 2018, l’urbs més poblada de Sud-àfrica, Ciutat del Cap, va haver de fer front a un escenari que ens sembla impensable: els seus gairebé quatre milions d’habitants estaven a punt de quedar-se sense aigua. Després de tres llargs anys de sequera, les autoritats de la ciutat van calcular que, si res no canviava i el consum d’aigua es mantenia en els mateixos nivells, en poques setmanes arribaria el «dia zero». I llavors la vida es paralitzaria totalment en una ciutat que té més habitants que Barcelona o Madrid.
Comentaris