Un altre dels grans problemes associats a l’envelliment és la soledat que es produeix com a conseqüència de l’aïllament de persones d’edat avançada i limitacions severes que els impedeixen moure’s amb normalitat. També en els casos en què una persona gran no tingui família.
En aquest sentit, els desenvolupaments tecnològics apunten a la creació d’assistents virtuals que ajudin aquestes persones a rebre l’atenció i la companyia que necessiten. “La intel·ligència artificial permet desenvolupar assistents virtuals que tinguin empatia, capaços de mantenir converses i connectar amb les persones”, avança Pilar Manchón.
Es tracta de dispositius que poden tenir un paper fonamental a l’hora de recordar a l’usuari que prengui una determinada medicació o fer una activitat. També per connectar-los amb altres persones i prendre decisions importants. “Que, a partir d’una conversa, puguin avaluar si el sènior es troba en bones condicions o si cal avisar algú”, afegeix l’experta.
Tanmateix, no només es tracta de parlar amb un aparell, sinó també de comptar amb un acompanyament que ajudi a multiplicar la qualitat de vida de la gent gran. Un objectiu en el qual les mascotes virtuals poden resultar de gran ajuda. “Per a algunes persones del món sènior, no és possible tenir una mascota que, al seu torn, necessita atencions. Per aquesta raó, podem optar per solucions intermèdies i crear mascotes virtuals que ofereixin aquesta sensació de companyia i que no tinguin les necessitats d’una mascota real”, proposa.