Les condicions per formar part de la Unió Europea estan clarament establertes, però no passa el mateix per sortir-ne. El Regne Unit es va incorporar al tractat el 1973, 16 anys més tard que els seus sis membres fundadors, en la primera ampliació que va dur a terme la llavors Comunitat Econòmica Europea. I el 2016 va ser el primer país que, amb gairebé un 52% dels vots, va escollir abandonar aquesta comunitat política. Com que és un procés sense precedents en els seus més de 60 anys d’existència, les incògnites són múltiples. Com se surt de la UE? Qui paga què? I després, quina serà la relació futura entre la UE i el Regne Unit? Les respostes, avui dia, encara no estan clares.
Tot va començar fa més de dos anys, el 23 de juny del 2016. En el referèndum organitzat pel govern de David Cameron, el Regne Unit va optar, amb un 51,9% dels vots a favor i el 48,1% en contra, per sortir de la Unió Europea. Poques hores després, la lliura queia fins a nivells de la dècada dels 80 i Cameron anunciava la seva dimissió com a primer ministre. El 13 de juliol, Theresa May el succeïa en el càrrec.
Nou mesos després de la votació, el 28 de març del 2017, May va signar la carta adreçada al president del Consell Europeu, Donald Tusk, en què l’informava oficialment de l’inici de les negociacions per abandonar la UE. El procés hauria d’acabar, com a molt tard, dos anys després, el 29 de març del 2019. El 19 de juny, el Brexit s’activa i comença la primera ronda de negociacions per fixar-ne el calendari, que haurà d’acabar abans de la data acordada.
Comentaris