Al nostre planeta hi ha 4.060 milions d’hectàrees cobertes de bosc, prop d’un 31 % de la superfície total de la Terra.
Es podria dir que a cada habitant li corresponen 0,52 hectàrees de bosc, assenyala l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).
En aquesta radiografia, Espanya és el tercer país de la Unió Europea en superfície forestal arbrada, que s’estén per 18 milions d’hectàrees del nostre territori, gairebé un quart de la geografia.
Els boscos espanyols presenten moltes dades curioses. Te n’expliquem algunes.
Espanya és el país europeu amb una extensió boscosa més gran dins la Xarxa Natura 2000, una iniciativa de Brussel·les per protegir la biodiversitat del patrimoni natural dels estats membres.
El nostre país és el que més superfície aporta a la Xarxa Natura 2000, un 27 %, gairebé 14 milions d’hectàrees, de les quals 8 milions d’hectàrees corresponen a boscos arbrats.
La localització geogràfica d’Espanya, la seva diversitat geològica, la gran variabilitat climàtica, orogràfica i edàfica, la història paleobiogeogràfica o l’existència d’illes, fan que aquests boscos comptin amb una biodiversitat molt rica.
El nombre d’arbres d’altura superior a 3 metres i diàmetre de tronc superior a 7 centímetres a Espanya és de 4.525 milions. Les províncies amb més quantitat d’arbres de grans dimensions són Lleida, Girona, Barcelona i Navarra.
Espanya compta amb una biomassa arbòria total de 683 milions de metres cúbics. Navarra és la província amb més quantitat de biomassa arbòria, seguida de la Corunya, Astúries, Lugo i Lleida.
Les espècies amb més presència als nostres boscos són l’alzina, el roure negre, l’eucaliptus, l’alzina surera, el faig, el castanyer i el pi.
Entre els més de 7.000 milions d’arbres amb què comptem al nostre país destaca El Patriarca, l’arbre més antic d’Europa. És al Parc Nacional del Teide, a Tenerife, i la prova de carboni 14 li atribueix una antiguitat de gairebé 1.500 anys
A Xile, trobem l’arbre més antic del món, el Gran Abuelo. Es tracta d’un làrix de 5.400 anys que continua complint anys al Parc Nacional Alerce Costero.
Més enllà de les nostres fronteres, trobem l’arbre més alt del món a Califòrnia (Estats Units). El Parc Nacional de Redwood acull aquesta sequoia de 116,07 metres d’altura anomenada Hyperion. Va ser descobert el 2006 i s’estima que té entre 400 i 600 anys d’antiguitat.
Els boscos són fonamentals per eliminar el CO2 de la nostra atmosfera. Es calcula que, a l’any, els boscos absorbeixen 1,5 vegades les emissions de CO2 dels EUA, unes 7.600 milions de tones. A més, tenen una funció regulatòria del clima: estableixen paisatges amb una resiliència més gran.
Entre altres funcions, equilibren els fluxos de l’aigua, milloren i mantenen el sòl per a l’agricultura. També suposen una barrera davant fenòmens meteorològics extrems o l’augment del nivell del mar i consoliden els corredors migratoris per a la flora i la fauna. En resum, els boscos són una eina única per afrontar el canvi climàtic.