Compromís amb les startups innovadores
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
30 Gener, 2013
Una startup és una companyia que s’ha creat no fa gaire i que s’ha dissenyat per créixer ràpid. Aquesta classe d’empresa vol respondre a una necessitat insatisfeta d’un mercat molt gran a través d’una proposta de valor innovadora. Els projectes de creixement accelerat necessiten inversió de capital risc per poder cobrir l’expansió global i no deixar escapar cap oportunitat davant d’altres competidors.
Això no obstant, per poder tancar una primera ronda de capital risc (el que s’anomena ronda A, d’entre 1 i 3 milions d’euros), les startups necessiten convèncer els inversors professionals, especialitzats a buscar empreses amb un cert grau de maduresa.
El fet de passar d’un prototip o una idea a una companyia, amb l’equip i els assessors adequats per contrastar la proposta de valor en el mercat i començar a dibuixar un pla de negoci, costa temps i diners. Això és el que acostuma a cobrir l’anomenada ronda llavor, una ronda de finançament limitada (sovint, d’entre 0,4 i 0,8 milions d’euros), l’objectiu de la qual és fer evolucionar la companyia fins que pugui aconseguir una primera ronda de capital risc pròpiament dita.
El més habitual durant aquesta fase és que els emprenedors comencin l’activitat amb capital propi o amb aportacions de l’entorn proper (friends, fools and family). Però, per aconseguir més recursos, hi ha tres classes d’agents principals que inverteixen en aquestes rondes llavor:
- Business angels. Inversors privats que, de manera individual o col•lectiva, inverteixen en les etapes inicials de les companyies, no tan sols aportant diners, sinó també coneixement del mercat o el sector en el qual actua la nova companyia. Sovint, aquests inversors són emprenedors que han tingut èxit en una primera experiència i que volen tornar a emprendre un projecte liderat per tercers.
- Societats de capital risc (SCR). Algunes societats de capital risc especialitzades en les primeres etapes dediquen una part petita dels recursos a invertir en aquestes rondes llavor com una manera d’assegurar-se l’opció d’anar a la primera ronda de capital risc (o ronda A), en cas que l’empresa tingui èxit. Aquesta inversió es pot gestionar a través de vehicles especialitzats, amb fórmules com ara els préstecs participatius convertibles a capital.
- Finançament públic. L’administració, a través d’organitzacions relacionades amb la innovació (per exemple, ENISA o CDTI) promou instruments de finançament específics per a empreses de creació recent, com ara préstecs participatius o préstecs tous amb amortització del principal en funció dels fluxos de caixa futurs.
El compromís de ”la Caixa” amb els emprenedors i aquestes noves empreses, que crearan ocupació i riquesa en un futur, és ferm i consolidat. Caixa Capital Risc, la societat gestora d’empreses de capital risc de ”la Caixa”, inverteix en companyies espanyoles innovadores que tenen un potencial de creixement elevat i les acompanya durant les diverses etapes del desenvolupament.
Amb un volum de 73 milions d’euros, aquesta gestora inverteix en el capital d’empreses innovadores a través de quatre vehicles: Caixa Capital Micro, Caixa Capital BioMed, Caixa Capital TIC i Caixa Innvierte Industria.
Comentaris