ECONOMIA

Consells per a l’economia familiar a les compres de regals de Nadal

Temps de Lectura: 5 minutos

Consells per a l’economia familiar a les compres de regals de Nadal
Avatar

CaixaBank

29 Novembre, 2018


Que a Espanya som molt generosos, ja ho sabíem. De fet, cada any el Registre Mundial de Trasplantaments ens col·loca com a líders en solidaritat amb la taxa més alta de donants en l’àmbit internacional. Però el que potser no sabies és que Espanya també és el país europeu on més inverteixen les famílies en regals durant el Nadal. Som tan despresos, que gastem de mitjana uns 252 euros per llar, segons l’últim informe sobre consum nadalenc de la consultora Deloitte.

Per què gastem més per Nadal?

La consultora Deloitte va fer aquesta pregunta al seu informe sobre consum nadalenc i aquestes van ser les principals respostes.

  1. Perquè volem gaudir i evitar pensar en els problemes quotidians.
  2. Per aprofitar les promocions.
  3. Perquè augmenten els ingressos.
  4. Perquè la situació econòmica és més segura.
  5. Perquè les novetats i innovacions fan que gastem més.

Això sí, quan es tracta de regalar, som poc originals: roba, calçat, llibres i perfums copen la llista de presents més demanats, encara que cada any creix la despesa en videojocs i en una tendència que no ha parat d’escalar posicions: regalar diners en metàl·lic.

Sigui com sigui, el més habitual és que les despeses nadalenques ens aboquin a la temuda costa de gener… però no és inevitable i a CaixaBank t’oferim un grapat de consells perquè estalviïs en els teus regals de Nadal.

Informa't bé sobre les necessitats i els gustos dels teus familiars

Començarem pel punt més obvi i, tanmateix, també un dels que solem descuidar sovint. De veritat sabem què necessiten les persones que volem obsequiar? Sigui per Nadal o a qualsevol altra època de l’any, fer un petit ‘sondeig’ ens estalviarà maldecaps i errors, com comprar una cosa costosíssima quan en realitat l’haguéssim encertat amb un regal més modest, però més indicat.

Fes un pressupost realista i obliga't a complir-lo

Abans de començar a veure ofertes o passejar per botigues i grans espais comercials, és imprescindible que sàpigues exactament quants diners pots gastar en total sense que la teva economia personal o familiar es vegi afectada.

Si saps que has de comprar regals per a 5 persones i disposes de 200 euros en total, pots fer una mitjana de quant destinaràs a cada persona i així escollir regals adequats, tant per als seus gustos com per a la teva butxaca. Ja t’avancem que fer un pressupost familiar és tot un repte, però val molta la pena, com t’ensenyem en aquest vídeo de #FinanzasXaFollowers.

Procura no comprar tots els regals al mateix lloc

Cada superfície i comerç sol estar especialitzat en una temàtica en concret: tecnologia, oci i cultura, esport… en general, aquests espais ofereixen millors preus i més varietat de productes, així que un dels trucs per estalviar en els teus regals de Nadal consisteix a repartir les compres per diferents botigues i, naturalment, fer servir comparadors com el que ofereix la pàgina web de l’OCU, que et pot estalviar molts passejos a comerços físics o visites virtuals a comerços electrònics.

Compra amb antelació

No és fàcil evitar la temptació de deixar les compres per última hora, però si fem els ‘deures’ abans de temps tindrem premi: menys angoixes i, possiblement, preus més baixos perquè tindrem més varietat de comerços on triar aquest regal que farà tan feliç als nostres éssers estimats.

De vegades, amb un regal n’hi ha prou

Encara que la tradició dicta que cada membre de la família ha de fer – com a mínim – un regal a la resta de familiars, les economies amb pressupostos més ajustats poden ser més imaginatives i fer jocs com el de l’‘Amic Invisible’, en què cada persona fa un regal a un únic membre de la família. D’aquesta manera podrem destinar una mica més de diners a aquest regal, mentre que estalviem en la factura final de Nadal.

Tanmateix, aquesta no és una opció fàcil de manejar en llars on regnen els més petits de la casa perquè, al cap i a la fi, com negar-los totes aquestes joguines que han demanat a la carta als Reis Mags o al Pare Noel? En aquests casos, convé recordar que parlar de diners amb els nostres fills no és tabú i, encara que no fa falta entrar en detalls, sí que es pot fer servir una mica de psicologia per fer entendre que quan es reben regals, el més important no és quants se’n reben.

Accepto les condicions d'ús.