INNOVACIÓ

Has d’enviar el teu DNI per internet? Redueix riscos amb aquests consells

Temps de Lectura: 5 minuts

Has d’enviar el teu DNI per internet? Redueix riscos amb aquests consells
Avatar

Jordi Sánchez Zamorano

Seguridad y Prevención del Fraude CaixaBank

16 Setembre, 2024


Avui dia fem una gran quantitat de gestions per internet, des de formalitzar una matrícula fins a reservar un allotjament turístic, obrir un compte al banc o comprar i vendre a través d’aplicacions de segona mà, per posar només uns quants exemples.

Per efectuar aquest tipus de tasques, cada vegada és més habitual que les empreses o institucions sol·licitin que s’enviï una imatge del document nacional d’identitat (DNI) per internet.

Això els permet verificar que una persona és qui diu que és o, fins i tot, remetre a les autoritats certes dades que de vegades els exigeixen.

El fet cert és que, un cop la compartim, ja no sabem a les mans de qui pot acabar aquesta imatge, així que resulta fonamental aplicar el sentit comú i protegir bé el nostre DNI abans d’enviar-lo a tercers.

Els riscos d'enviar el teu DNI per internet

El DNI ens identifica davant les autoritats i en diferents situacions legals. El problema és que, si cau a les mans equivocades, ens exposarem a seriosos riscos com els següents:

Robatori d'identitat

Això vol dir que els delinqüents es faran passar per tu per al que vulguin, des de fer alguna estafa en nom teu fins a registrar-se en una casa d’apostes, obrir comptes, demanar crèdits al consum a través de financeres, fer compres i vendes, etc.

Extracció de signatura

Si la tenen, podran fer tràmits online fent-se passar per tu i cometre alguna estafa que pot acabar posant-te en problemes.

Donar d'alta serveis al teu nom

Hi ha serveis per internet que es contracten sense que el venedor et tingui davant en cap moment. Per això, qualsevol persona amb el teu DNI podria donar-los d’alta, amb els inconvenients personals i econòmics que això suposaria.

Pèrdua de control de la informació

Un cop envies el DNI per internet a un tercer, ja no és possible saber on pot acabar: es podria publicar en xarxes socials, difondre’l massivament o utilitzar per cometre un delicte.

Com protegir el DNI per compartir-lo sense riscos

Tal com hem vist, enviar el DNI tal qual és arriscat. Si, tot i això, decideixes fer-ho, hi ha certes precaucions que pots adoptar per protegir el document i evitar riscos. Aquestes són unes quantes de les recomanacions de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE):

Utilitza mètodes segurs d'enviament

És convenient compartir el teu DNI a través de plataformes que ofereixin mesures de seguretat addicionals, com ara protegir el document amb una clau. Només el receptor amb la clau tindrà accés al contingut.

Utilitza serveis que xifrin la documentació

Si emmagatzemes el DNI en un núvol, assegura’t que es faci de manera xifrada. Molts serveis cloud ja protegeixen aquest tipus d’informació amb una capa de seguretat addicional.

Tal com has vist, compartir documents privats per internet implica una sèrie de riscos que has de conèixer per poder minimitzar-los i protegir la teva informació personal de manera correcta.

Recorda’t de contrastar que qui te’l demana sigui qui diu que és, envia’l de manera segura (utilitzant una connexió de confiança, xifrant-lo, etc.) i confirma que el destinatari només farà ús del document per a la finalitat que t’hagi indicat. Si no pots fer-ho així, és millor que no l’enviïs.

Accepto les condicions d'ús.