ECONOMIA

Tornada a l’escola: com superar la costa de setembre

Temps de Lectura: 3 minuts

Tornada a l’escola: com superar la costa de setembre
Avatar

CaixaBank

09 Setembre, 2024


Durant els últims anys, la tornada a l’escola ha estat marcada per l’augment de preus. Una tendència ha fet que moltes famílies es replantegin la manera d’afrontar les despeses de setembre.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la variació de l’Índex de Preus al Consum (IPC) entre 2020 i 2024 ha estat del 19 %, un augment de preus generalitzat que es reflecteix també en el preu del material escolar.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) presenta unes previsions que aventuren un increment en la despesa anual en escolarització: el desemborsament pujarà a 2.588 euros per fill, fet que suposa 400 euros més de mitjana respecte al curs anterior. Per al curs 2020/21, l’OCU avançava una despesa mitjana per fill de 1.937 euros, mentre que el 2023, la xifra es va disparar a 2.189 euros, cosa que va suposar un augment del 13 %.

El cost dels llibres de text supera els 212 euros

Pel que fa a les despeses de setembre de la tornada a l’escola, l’OCU assenyala un desemborsament de 500 euros per a aquest curs, en la línia d’anys anteriors.

La despesa més elevada és en llibres, uns 212 euros de mitjana, dos euros menys que el curs 2023/24. Als llibres de text, els segueix l’uniforme (o roba per afrontar el curs, amb una despesa de gairebé 30 euros per un xandall, per exemple), que suposa un import de 181 euros, una xifra que supera els 179 de l’any anterior.

El material escolar se situa en 86 euros (una mica menys que la despesa de l’any passat, que arribava als 106 euros): el material de papereria (bolígrafs, llapis, quaderns) té un cost de 47,66 euros, mentre que les motxilles tenen un preu mitjà de 30,92 euros. Finalment, la quota de l’AMPA assoleix els 34 euros, segons l’OCU, i supera els 28 euros del curs 2023/24.

La tecnologia, una de freda i una de calenta per a la tornada a l'escola

La digitalització també està arribant a l’àmbit educatiu. Des de fa anys, dispositius electrònics com ara tauletes i ordinadors portàtils s’han incorporat com a instruments del dia a dia de l’alumnat. En alguns casos, els mateixos centres proporcionen el material; tanmateix, altres centres n’exigeixen l’adquisició a les famílies, fet que encareix la tornada a l’escola.

Les dades de la consultora GfK apunten que el 30 % de les famílies espanyoles ha adquirit dispositius electrònics per a la tornada a l’escola de cara al curs 2024/25, mentre que per al curs anterior només era del 22 % (2023). I des de 2020, el preu mitjà dels dispositius s’ha encarit.

Un altre vessant de la digitalització a l’escola són els llibres digitals, és a dir, la versió digital dels llibres de text. En molts centres compatibilitzen la versió impresa dels llibres amb la versió digital, mentre que en d’altres prescindeixen dels llibres per centrar-se en l’edició digital. Això suposa un estalvi, ja que les llicències d’ús per als llibres digitals tenen preus que ronden els 20 euros, uns 8 euros menys que les versions en paper.

Estalviant per a l'inici de curs

Què podem fer per aplanar aquesta costa de setembre?

  • Revisar quins productes de cursos anteriors ens poden valer, fer una llista amb allò que necessitem i intentar fixar un pressupost d’acord amb la llista. Si ens cenyim als productes necessaris, i deixem de banda els capritxos, i al nostre pressupost, podrem controlar la despesa.

Vendre i comprar articles de segona mà ens pot fer estalviar fins a 130 euros

  • Comparar preus en diversos establiments i aprofitar promocions i ofertes.
  • Fer una ullada a iniciatives d’economia col·laborativa que donin una nova oportunitat a productes de segona mà, sigui a través d’entorns escolars (com cooperatives) o en plataformes online.
  • Fer prevaldre la reutilització, que pot fer-nos estalviar fins a 130 euros, mitjançant la venda i la compra de productes de segona mà. Segons la plataforma Wallapop, 8 de cada 10 espanyols intenten donar un ús nou al material escolar, en especial, als llibres. Aquest estudi indica que els llibres de text són l’article que més es comprarà de la tornada a l’escola, seguit dels dispositius electrònics (en concret, tauletes).
Accepto les condicions d'ús.