Pel que fa a les despeses de setembre de la tornada a l’escola, l’OCU assenyala un desemborsament de 500 euros per a aquest curs, en la línia d’anys anteriors.
La despesa més elevada és en llibres, uns 212 euros de mitjana, dos euros menys que el curs 2023/24. Als llibres de text, els segueix l’uniforme (o roba per afrontar el curs, amb una despesa de gairebé 30 euros per un xandall, per exemple), que suposa un import de 181 euros, una xifra que supera els 179 de l’any anterior.
El material escolar se situa en 86 euros (una mica menys que la despesa de l’any passat, que arribava als 106 euros): el material de papereria (bolígrafs, llapis, quaderns) té un cost de 47,66 euros, mentre que les motxilles tenen un preu mitjà de 30,92 euros. Finalment, la quota de l’AMPA assoleix els 34 euros, segons l’OCU, i supera els 28 euros del curs 2023/24.
La digitalització també està arribant a l’àmbit educatiu. Des de fa anys, dispositius electrònics com ara tauletes i ordinadors portàtils s’han incorporat com a instruments del dia a dia de l’alumnat. En alguns casos, els mateixos centres proporcionen el material; tanmateix, altres centres n’exigeixen l’adquisició a les famílies, fet que encareix la tornada a l’escola.
Les dades de la consultora GfK apunten que el 30 % de les famílies espanyoles ha adquirit dispositius electrònics per a la tornada a l’escola de cara al curs 2024/25, mentre que per al curs anterior només era del 22 % (2023). I des de 2020, el preu mitjà dels dispositius s’ha encarit.
Un altre vessant de la digitalització a l’escola són els llibres digitals, és a dir, la versió digital dels llibres de text. En molts centres compatibilitzen la versió impresa dels llibres amb la versió digital, mentre que en d’altres prescindeixen dels llibres per centrar-se en l’edició digital. Això suposa un estalvi, ja que les llicències d’ús per als llibres digitals tenen preus que ronden els 20 euros, uns 8 euros menys que les versions en paper.
Què podem fer per aplanar aquesta costa de setembre?
- Revisar quins productes de cursos anteriors ens poden valer, fer una llista amb allò que necessitem i intentar fixar un pressupost d’acord amb la llista. Si ens cenyim als productes necessaris, i deixem de banda els capritxos, i al nostre pressupost, podrem controlar la despesa.