ECONOMIA

He perdut diners per una estafa, me’ls puc deduir en la renda?

Temps de Lectura: 3 minuts

He perdut diners per una estafa, me’ls puc deduir en la renda?
Avatar
Pedro Rodríguez Mateo

Asesoría Fiscal CaixaBank


Un amic em va enviar un enllaç amb una oferta extraordinària d’un producte. Quan el vaig rebre, estava cansat i amb la guàrdia baixa, així que no vaig fer les comprovacions pertinents abans de fer la compra. Tot i que el producte no va arribar mai, almenys vaig poder recuperar una part dels diners estafats gràcies a la declaració de la renda.

Aquesta anècdota personal serveix per confirmar dues coses: que els experts també podem ser víctimes dels estafadors i que, efectivament, les pèrdues patrimonials causades per estafes es poden deduir en l’IRPF.

Què són les pèrdues patrimonials per estafa?

Una pèrdua patrimonial és la que es produeix quan disminueix el valor d’un bé que forma part del nostre patrimoni. En el cas d’una estafa, aquesta pèrdua s’origina per un engany que provoca la pèrdua de diners.

A diferència d’altres pèrdues patrimonials —com ara les derivades de la venda d’accions, d’immobles o del joc—, les pèrdues originades per estafes, ciberfraus o estafes tradicionals poden ser deduïbles en la base imposable general de la declaració de la renda.

Això significa que es pot reduir la quantitat de diners que paguem per l’IRPF, en compensar part dels nostres ingressos amb la pèrdua soferta.

Requisits per poder deduir una estafa en la renda

Per poder deduir-te una estafa en la declaració de la renda, cal complir els requisits següents:

  1. Que els diners estafats no siguin recuperables.
  2. Disposa de la documentació que acrediti l’estafa per adjuntar-la a la nostra declaració i tenir-la preparada per si de cas l’Agència Tributària ens sol·licita revisar-la. Cal disposar d’una còpia de la denúncia presentada davant la policia i, si és possible, admesa a tràmit. Recull també documents que acreditin el frau, com ara justificants de transferències o càrrecs en targetes bancàries, així com qualsevol altra prova, com correus electrònics, missatges o captures de pantalla. Si és possible, adjunta una resposta de l’entitat financera que confirmi que s’ha investigat el cas i que no s’ha pogut recuperar els diners.
  3. S’ha de declarar correctament la pèrdua patrimonial produïda per l’estafa en la declaració de la renda. Hi ha un apartat específic per fer-ho que s’anomena literalment «pèrdues patrimonials no derivades de la transmissió».

Com es calcula la deducció?

La deducció per pèrdues patrimonials produïdes per estafes està limitada al 25 % dels ingressos recollits en la base imposable general. Això significa que només podrem deduir un percentatge de la pèrdua soferta depenent dels nostres ingressos. L’import restant de la pèrdua, si n’hi ha, es pot compensar en els quatre exercicis següents.

Un exemple: si hem sofert una pèrdua de 10.000 euros i els nostres ingressos en la base imposable general són de 20.000 euros, podrem deduir 5.000 euros (el 25 % dels nostres ingressos) en la declaració corresponent. Els 5.000 euros restants es podran compensar durant els quatre anys següents.

Què passa si recuperem els diners?

Si després d’haver declarat la pèrdua patrimonial, recuperem els diners, es tractaria d’una incidència tributària. Encara que sembli inquietant, en realitat no és res greu: simplement l’Agència Tributària requerirà que tornem la quantitat deduïda en el moment oportú. No hi haurà interessos de demora ni sancions associades a aquesta situació.

Accepto les condicions d'ús.