Va ser al 1995, en una reunió de la UNESCO, quan es va fixar aquesta data tan simbòlica per a la literatura universal. El 23 d’abril de 1616 van morir tres grans autors reconeguts internacionalment: Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega; l’ocasió decisiva per rendir un homenatge mundial al llibre i als seus autors. Encara que anys després de la seva mort s’ha demostrat que la data de defunció d’aquests autors no és gaire exacta, ja que alguns van morir un dia abans o un dia després, la jornada del Dia del Llibre s’ha mantingut intacta.
Dia Mundial del Llibre: obres, roses i festivitat
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
23 Abril, 2018
Avui, i com cada 23 d’abril, se celebra el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor a tot el món, una jornada que té l’objectiu de fomentar la lectura, la indústria editorial i la protecció de la propietat intel·lectual mitjançant els drets d’autor.
Un 23 d’abril globalitzat
Hi ha moltíssims llocs d’interès a més de 100 països per celebrar el Dia Internacional del Llibre. Mèxic, Caracas, Bogotà, Santiago, La Victoria, Buenos Aires, Quito, Nova York, Los Angeles, Valparaíso… són només algunes de les ciutats que celebren aquest dia, que es converteix, així, en una festa mundial. A Madrid, per exemple, es comencen a escalfar motors tres dies abans, amb la Nit dels Llibres, en què se celebren més de 600 actes que serveixen de preàmbul al 23 d’abril.
A Espanya, aquesta jornada coincideix amb el dia de Sant Jordi, una data en què Catalunya ret homenatge al seu patró i que està vinculada directament a l’explicació de per què es regalen roses durant el Dia del Llibre. Actualment, la tradició catalana de regalar una rosa i un llibre s’ha estès a gran part del país i ja són moltes les ciutats on se celebra el 23 d’abril amb un llibre i una rosa. Aquesta data també coincideix amb la festivitat de San Jorge, patró d’Aragó, i amb el Dia de Castella i Lleó, jornada en què Villalar de los Comuneros es converteix en el centre de la celebració per commemorar l’aniversari de la batalla de Villalar, el combat decisiu de la Guerra de les Comunitats de Castella, que va tenir lloc el 23 d’abril de 1521.
Els llibres en xifres
Bones notícies per al sector editorial espanyol que, després de la crisi, continua creixent. La facturació va créixer un 2,7% el 2016, fins als 2.317 milions d’euros, segons l’informe de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya. La novel·la és la gran estrella de les vendes, especialment la contemporània, que va aconseguir un increment del 5% respecte al 2015, amb una facturació de 244 milions d’euros. Una altra dada destacable és la facturació del llibre digital a Espanya, que va incrementar un 1,5%, fins a situar-se en 117,19 milions d’euros, xifra que representa el 5% de la facturació total del sector.
Pel que fa als hàbits de lectura, les xifres també són positives. Segons el Baròmetre d’Hàbits de Lectura i Compra de Llibres 2017, el percentatge de lectors de llibres a Espanya de més de 14 anys ha incrementat des de 2012 fins a situar-se en el 65,8% de la població, 2,8 punts percentuals més.
El Dia Mundial del Llibre es converteix en una ocasió perfecta per fomentar la lectura i la indústria editorial, amb descomptes de fins al 10%. A Catalunya, a més, la tradició de regalar un llibre a les persones estimades potencia les vendes encara més. Segons el Gremi de Llibreters de Catalunya, l’any passat es van facturar 21,8 milions, un 4% més que el 2016. De fet, si es miren les estadístiques d’aquests últims anys, s’observa l’evolució alcista, de 2014 a 2017, dels ingressos per venda de llibres per Sant Jordi.
Siguis on siguis, pots gaudir d’aquest magnífic dia amb milers de parades de llibreters que envolten les ciutats de cultura a través dels llibres. Passejar per la ciutat a la caça de nous títols o del nostre autor preferit perquè ens estampi una dedicatòria en el seu últim llibre ja s’ha convertit en una tradició que repetim cada 23 d’abril.
Comentaris