Si ja és relativament habitual veure hologrames de cantants morts, com Frank Sinatra o Roy Orbison, fent concerts arreu del món, imagina’t les aplicacions que podria tenir fer un pas més enllà i crear una rèplica digital de… tu mateix, amb totes les teves dades mèdiques i biomètriques. O de tota una ciutat. És el que podria passar els pròxims anys, segons les previsions de la consultora Gartner.
El concepte, denominat digital twins (bessons digitals), no és exactament una novetat. La NASA, per exemple, fa més de 40 anys que fa servir representacions de sistemes reals en què es reprodueixen determinats processos. Així ho va fer en l’accidentat viatge de l’Apolo 13 el 1970, quan el simulador dels sistemes de la nau a Terra va ser el que va permetre Houston idear una solució – d’èxit – per fer tornar la nau.
Però no ha estat fins aquests darrers anys, sobretot a partir de l’aparició de la Internet de les coses, que la generació de rèpliques ha proliferat i ha començat a fer-se realment rendible.