ECONOMIA

El brexit i el nou panorama econòmic

Temps de Lectura: 5 minutos

El brexit i el nou panorama econòmic
Avatar

CaixaBank

02 Setembre, 2016


Divendres 24 de juny passarà a la història com el “divendres negre” de l’economia europea. Aquell dia ens vam llevar amb la notícia que havia guanyat el sí a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El resultat va sorprendre els inversors, cosa que va provocar que les borses europees patissin caigudes del 2% durant diversos dies, frenant d’aquesta manera l’evolució positiva dels mercats durant l’últim mes. El brexit ha obert la porta a un panorama d’incertesa i desconfiança.

A l’anàlisi Panorama després del brexit publicat a l’Informe Mensual de CaixaBank Research s’analitza aquest nou escenari de volatilitat financera. Encara que el brexit tindrà un impacte negatiu en l’economia britànica, que podria entrar en recessió, s’espera que el creixement global aguanti el cop.

Es preveu que el Regne Unit pateixi una caiguda del PIB i una frenada de les inversions i el consum. Per calmar aquesta inquietud, el Banc d’Anglaterra ja ha baixat els tipus d’interès al 0,25% i llançat nous estímuls, com l’ampliació del seu pla de compra de bons en 60.000 milions de lliures (congelat des de 2012).

Factors que condicionen l’impacte econòmic

Tanmateix, l’impacte econòmic final del brexit dependrà en gran mesura de la resposta en clau política. Hi ha tres grans àmbits polítics que en condicionaran els efectes econòmics. El primer és el de les relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit. L’escenari més favorable, i també el més lògic, és que s’arribi a un punt de trobada entre tots dos.

De fet, Brussel·les ja ha triat la persona que negociarà amb el Regne Unit la seva sortida de la Unió Europea, l’excomissari francès de Mercat Interior i Serveis Financers, Michel Barnier. A l’altre costat, David Davis ha estat l’interlocutor designat pel govern britànic.

El segon és la cristal·lització de les opcions populistes i euroescèptiques. El referèndum sobre la reforma constitucional italiana d’octubre i les eleccions legislatives de França i Alemanya el 2017 en mesuraran la popularitat.

El tercer front polític el trobem al Regne Unit. El relleu del Primer Ministre i la posició escocesa, majoritàriament oposada al brexit, debiliten la governabilitat del país i eleven la pressió a l’hora d’arribar a un acord que no representi una ruptura radical amb l’statu quo actual.

Efecte del brexit a Espanya

Espanya hauria de veure’s relativament poc afectada ja que, fora del turisme (un 23% dels nostres turistes són britànics), els vincles directes amb el Regne Unit no són excessius. Així mateix, com s’indica en aquesta anàlisi, “l’economia espanyola exemplifica de manera clara la sort d’estar en bona disposició d’esquivar el temporal d’incertesa gràcies a trobar-se en una conjuntura macroeconòmica benigna”.

T’ha semblat interessant aquest post? Descobreix altres anàlisis relacionades amb l’actualitat econòmica al nostre blog. Si prefereixes aprofundir en més aspectes de l’economia espanyola i mundial, posa’t al dia a @CABK_Research

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari