Sovint veiem, a les xarxes socials, persones que porten autèntiques vides de luxe. Vacances de somni amb tots els extres, sopars en restaurants amb estrelles Michelin, tardes de compres en botigues exclusives… Però portar aquest tipus de vida no està a l’abast de qualsevol.
Segons Adecco, els treballadors espanyols van cobrar 1.914 euros de mitjana al mes el 2023, per la qual cosa, destinar aquest import al luxe sembla impensable.
Com a reflex d’aquesta realitat, i en reacció al món ideal que reflecteixen les xarxes socials, neix el loud budgeting.
Loud budgeting es podria traduir com a «pressupostos en veu alta».
L’objectiu d’aquesta tendència és animar la societat a parlar a les xarxes socials amb claredat, responsabilitat i transparència de les seves finances, amb l’objectiu d’oferir una visió realista de la seva economia domèstica i divulgar un model sensat de maneig dels pressupostos familiars.
Posar de manifest les limitacions financeres en el cas de cada usuari, així com les seves decisions raonades, com ara deixar passar despeses que suposarien posar en risc les seves finances i triar desemborsaments més assequibles, a més de fomentar l’estalvi, són alguns dels trets del loud budgeting.
És senzill. Només has de seguir aquests tres passos:
- Planteja una estratègia pressupostària senzilla i que encaixi amb tu. Estableix objectius viables a mitjà i llarg termini i aplica hàbits financers saludables.
- Descobreix el que no necessites i elimina-ho de les teves prioritats. Normalment, allò prescindible sol coincidir amb l’oci i el lifestyle. Limita la despesa mensual en aquests productes i serveis o cerca alternatives més econòmiques, i aparca tendències o moments de consum impulsiu com les rebaixes.
- Diferencia entre no tenir diners i no voler gastar-ne. És la clau d’aquest mètode d’estalvi: recorda els objectius establerts per gaudir de salut financera.
Un cop complerts tots els passos, és moment de comunicar a la gent que tenim a prop pròxims o als nostres seguidors de xarxes socials la determinació de seguir aquestes pautes per assolir els propòsits d’estalvi fixats.
Aquesta tendència planta cara al tabú de parlar sobre diners, especialment quan la conversa se centra en pressupostos modestos i ajustats.
Visibilitzar exemples d’usuaris que aconsegueixen els seus objectius financers obre la porta a aconseguir que altres persones es replantegin les seves decisions.
Aprendre a elaborar pressupostos alineats amb el cas personal de cada llar transmet confiança i transparència en la presa de decisions.
La generació de converses sobre finances domèstiques, amb familiars, amics o a les xarxes socials, normalitza l’intercanvi de coneixements i la idea de renúncia a despeses impulsives o excessives.
A més, la possibilitat de compartir obertament les teves finances amb altres persones et permet explicar el perquè de decisions com ara gastar o estalviar o esmentar els èxits obtinguts i guanyar el seu suport. Això redueix la intensitat de l’ansietat financera.