Per al Mundial de Rússia 2018 que s’està disputant aquests dies, el govern rus va pronosticar un impacte econòmic total de 15.000 milions de dòlars, quantitat que representa al voltant de l’1% del PIB anual del país. Així, en xifres absolutes, Rússia superaria els països organitzadors de les darreres quatre Copes del Món de futbol (per ordre invers, Brasil, Sud-àfrica, Alemanya i Corea-Japó). En xifres relatives, només se situaria darrere de Sud-àfrica 2010, en què la xifra va pujar fins al 2% del PIB.
A més, segons el comitè organitzador de Rússia 2018, s’han creat 220.000 llocs de treball, fet que ha permès a la població russa incrementar els seus ingressos en gairebé 7.000 milions de dòlars. “El Mundial ja ha tingut un impacte significatiu en el desenvolupament socioeconòmic del país. Si no hi hagués Mundial, no hi hauria hagut creixement econòmic”, va declarar Arkadi Dvorkóvich, cap del comitè organitzador i viceprimer ministre rus, que també va pronosticar que l’esdeveniment tindrà “un gran impacte” en l’economia nacional durant les pròximes dècades.
Però el benefici no serà uniforme arreu del país, o a les 11 diferents seus que acullen el campionat. Segons un informe de Moody’s, Saransk i Kaliningrad seran les dues més beneficiades, ja que les noves infraestructures, creades per a l’ocasió, suposaran més ingressos fiscals i menys inversions en grans projectes durant els pròxims anys. A l’altre extrem –econòmic– hi ha les ciutats de San Petersburg i Samara, dues de les més poblades del país, que arrossegaran més endeutament a causa de les inversions que s’han fet a les infraestructures mundialistes.
Comentaris