INNOVACIÓ

El Sadar, un estadi que vol brillar en la màxima categoria

Temps de Lectura: 5 minutos

El Sadar, un estadi que vol brillar en la màxima categoria
Avatar

CaixaBank

11 Juny, 2019


L’estadi del Club Atlètic Osasuna es va inaugurar el 2 de setembre de 1967 i és un dels escenaris en què es viu el futbol amb una passió especial. El mes d’octubre passat va servir perquè s’hi presentessin els cinc projectes definitius que optaven a la remodelació d’El Sadar, on es va anunciar el vencedor amb 3.820 vots: Muro Rojo. L’Osasuna ja ha aconseguit tornar a Primera Divisió amb un projecte que el situarà entre les millors instal·lacions de la Lliga.

La dècada dels seixanta va marcar grans fites en la història del futbol. Aleshores alguns seguien anomenant aquesta disciplina amb un castellanitzat “balompié”. El futbol espanyol ja s’havia donat a conèixer a Europa, i diferents estrelles volien jugar a la Lliga espanyola. Els nous temps vaticinaven un futur pròsper per al que acabaria sent l’esport rei del nostre país. Precisament, a aquest corrent s’hi volia sumar un equip que portava per lema “Força, salut i vigor”, el Club Atlètic Osasuna, que havia estat fundat el 1920 després de la fusió de la Unión Sportiva i el New Club.

EL SADAR ES VA INAUGURAR AMB UNA CAPACITAT PER A 25 MIL PERSONES, I EL 1989 VA ARRIBAR ALS 31 MIL AMB LA PRIMERA GRAN REMODELACIÓ DE LA INSTAL·LACIÓ. AMB LA INSTAL·LACIÓ DE SEIENTS A TOTS ELS ESTADIS DE FUTBOL I DIFERENTS ADEQUACIONS NORMATIVES POSTERIORS, EL SADAR VA QUEDAR AMB UN TOTAL DE 18.375 PLACES

Una llar per somiar

Haurien de passar gairebé 40 anys des de la fundació del club perquè el quadre “rojillo” inaugurés el seu temple, la principal icona del futbol navarrès a la qual van anomenar El Sadar. Aquest estadi, amb una capacitat per a 18.375 espectadors, té unes dimensions de 104 x 67 metres quadrats, i això, juntament amb una grada que es troba molt a prop del terreny de joc, converteixen aquest espai en una autèntica “olla a pressió” en què molts rivals han tingut molt difícil plantar cara a l’Osasuna. Grans equips com el Reial Madrid, Futbol Club Barcelona o Atlètic de Madrid no sempre han marxat feliços de Pamplona, una ciutat bolcada al seu equip, el qual ha mantingut un nombre d’abonats especialment alt, sense importar la categoria en què jugués. Actualment compta amb 15.700 socis, propietaris d’un dels clubs que no s’ha reconvertit en societat anònima esportiva. El Sadar és un dels estadis amb un percentatge d’ocupació més gran de la Lliga, incloent-hi Primera Divisió. A més de ser un dels escenaris al qual sempre assisteixen més socis per gaudir dels partits. Un 83% que els dona avantatge respecte a altres equips de Primera, i un índex que s’imposa a la mitjana de Segona, que se situa entre el 53 i el 55% d’assistència.

El Sadar es va inaugurar el 2 de setembre de 1967, amb una capacitat per a 25 mil persones, en aquells temps totes a peu dret, com passava a la resta d’estadis de futbol de l’època. El seu cost total va girar al voltant dels 60 milions de pessetes, i el 1989 es va ampliar la seva capacitat amb la construcció de la tribuna d’alta preferència. Per compensar aquelles ajudes que van rebre la majoria de clubs que van haver d’optar a la reconversió a societat anònima esportiva, la Lliga va ser qui va finançar aquesta nova tribuna, amb la qual l’Osasuna va arribar a la seva màxima capacitat registrada fins a la data: 31 mil espectadors. El Sadar es convertia, per tant, en un dels estadis amb més capacitat per presenciar partits.

A partir de l’any 2000, comença a modelar-se El Sadar més modern i pròxim al segle XXI, amb nous espais d’oci, sala VIP i fins i tot una nova sala de premsa que es va traslladar a una altra ubicació de l’estadi. El motiu era la classificació de l’equip per a la UEFA Champions League. ). Aleshores el C.A. Osasuna començava a aconseguir èxits esportius i alhora es convertia en un bastió gairebé inexpugnable per a la majoria de colossos, imatge que no va poder sinó escenificar-se en un estadi més ben condicionat, més ampli i representatiu dels valors que pretenen exposar tots els navarresos.

EL COST INICIAL DEL SADAR VA SER DE 60 MILIONS DE PESSETES, I LA SEVA GRAN REMODELACIÓ VA ARRIBAR EL 1989 AMB LA IMPLANTACIÓ D’UNA GRADA D’ALTA TRIBUNA

Perquè, segons expliquen els seus aficionats, el principal llegat del club Osasuna és que no és únicament l’equip de Pamplona, sinó el de tot Navarra. Una cosa que ha distingit aquesta entitat i tots els que hi viatgen per veure cada partit de lliga, per damunt de la resta d’equips que representen únicament una ciutat o província. Navarra i Osasuna són un somni, un motiu d’orgull que ha portat els “rojillos” a alçar títols com el de Segona Divisió el 1954, 1956 i 1961.

Però, sense cap dubte, en els seus 98 anys d’història, l’Osasuna va aconseguir la gesta de disputar la Final de la Copa del Rei el 2005 contra el Reial Betis a l’estadi Vicente Calderón, així com arribar a disputar la ronda prèvia de la UEFA Champions League, en quedar quart classificat en el Campionat Nacional de la Lliga. Els pamplonesos també han participat en tres ocasions en l’extinta Copa de la UEFA (actualment Europa League) el 1985/86, 1991/92 i el 2006/2007. A aquesta última, els “rojillos” hi van arribar després de perdre contra l’Hamburg en la prèvia de la UEFA Champions League i van aconseguir la fita de disputar les semifinals de UEFA en la mateixa edició.

Si tornem a referir-nos a aquest equip com un somni, evidenciat pel creixement del seu estadi i la seva massa social, el C.A. Osasuna ha aconseguit un altre èxit esportiu més. Descendit fa dues temporades, els pamplonesos ja han materialitzat el seu ascens a Primera Divisió després d’empatar contra el Cadis i veure com el Granada Club de Futbol vencia l’Albacete Balompié el dilluns 20 de maig, a la nit. 78 punts que han portat els homes de Jagoba Arrasate a ser considerats com una de les millors plantilles de la categoria de Segona. Amb tres jornades restants, ha estat el primer equip que aconsegueix l’ascens a Primera i ocupar una de les places que deixen el Rayo Vallecano, Girona i la Societat Esportiva Osca.

El retorn a Primera d'un temple

Ara, El Sadar està a punt de ser novament de Primera Divisió, encara que potser mai no va deixar de ser-ho. Per al seu retorn, l’estadi de l’Osasuna ja ha aprovat el seu projecte de remodelació anomenat Muro Rojo. La proposta de reforma integral de l’estadi d’El Sadar d’OFS Arquitectos i VDR ha estat la guanyadora en la votació efectuada entre els socis del club amb el 45% dels vots, entre un total de cinc projectes que van ser presentats definitivament el mes d’octubre passat. Muro Rojo proposa una grada superposada de 40 graus d’inclinació per ampliar la capacitat de l’estadi d’El Sadar fins als 24.481 espectadors, així com una àmplia reforma al fons sud de l’estadi per convertir-lo en un “mur” per als seus aficionats, amb 1.340 seients a peu dret (rail seat). Muro Rojo és tancat, vertical, envoltant i confortable.

EL SADAR ARRIBARÀ FINS ALS 24.481 ESPECTADORS AMB LA NOVA REMODELACIÓ DEL SEU ESTADI I MÉS PLACES PER A PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA

Estima uns 1.358 metres quadrats de locals comercials a la planta baixa de l’estadi i una zona de 2.700 metres quadrats a la primera planta per a diferents usos. Amb aquesta nova “fortalesa”, l’Osasuna i el seu nou “mur” pensen en les persones amb mobilitat reduïda, amb un total de 74 noves places i quatre nous ascensors que s’instal·laran a cadascuna de les cantonades del complex. Els socis i aficionats amb mobilitat reduïda també hi podran acudir acompanyats.

Accepto les condicions d'ús.