ECONOMIA

Els nous bitllets d’euro arribaran el 2024 i tu podràs triar el seu disseny

Temps de Lectura: 5 minutos

Els nous bitllets d’euro arribaran el 2024 i tu podràs triar el seu disseny
Avatar

CaixaBank

14 Febrer, 2022


“Ha arribat l’hora d’actualitzar l’aspecte dels nostres bitllets perquè els europeus de totes les edats i procedències puguin identificar-s’hi”.

Amb aquesta cita, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va anunciar l’arribada dels nous bitllets d’euro, que coneixerem el 2024 i en el disseny dels quals podran participar els ciutadans europeus.

El procés de redisseny dels nous bitllets començarà amb la creació de diversos grups de discussió que recolliran les diferents sensibilitats dels ciutadans de la Unió Europea i donaran a conèixer una llista de propostes.

L’enfocament argumental serà “èpoques i estils” que representen el cor del vell continent pel que fa a les ciències socials, la naturalesa, la tecnologia…, és a dir les senyes d’identitat d’una Europa oberta al món i les expectatives econòmiques de la qual són una realitat a escala mundial.

La representant d’Espanya per redissenyar els nous euros serà Nuria Oliver, directora i cofundadora de la Fundación ELLIS Alicante i científica cap de dades a DataPop Alliance. Després d’una valoració, es convocarà un concurs de disseny, i després d’una nova consulta ciutadana, el Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) prendrà la decisió definitiva per a la implementació del disseny i fabricació definitiva dels nous bitllets.

PROCÉS DE DIGITALITZACIÓ

El procés renovador del paper i la moneda anirà en paral·lel amb una altra ambiciosa iniciativa: l’estudi del futur llançament de digitalització de l’euro. Encara que es tracta d’una proposta en fase embrionària, és evident la necessitat de donar resposta a la demanda de la població i l’empenta de les noves tecnologies.

En aquesta primera fase conceptual del procés de digitalització, l’autoritat monetària s’ha afanyat a assenyalar que en cap cas l’euro digital substituirà l’efectiu. Fabio Panetta, membre del Comitè Executiu del BCE, ha explicat que el redisseny dels bitllets i la nova divisa digital “tenen la finalitat de proporcionar diners segurs als europeus“. Cal no oblidar que un dels últims estudis sobre els hàbits de pagament dels consumidors de la zona euro evidencia que l’efectiu continua essent el mitjà més popular.

Els símbols dels bitllets i les monedes són la cara d’una nació i de la seva història. En el cas d’Europa, el passat 1 de gener es van complir 20 anys de l’arribada de l’euro a les nostres vides. Un procés que va suposar una autèntica convulsió política i social i un èxit sense precedents en la cohesió econòmica i política del vell continent.