El sector de la construcció viu un bon moment. Malgrat la pandèmia, la compravenda de pisos va augmentar un 40,6 % el setembre d’aquest any respecte del mateix mes de 2020 i un 44,75 % més que el 2019, informa l’INE. La xifra supera els 50.000 habitatges només el mes de juny. Davant d’unes dades com aquestes, sorgeix el dubte de si s’acosta o no un boom immobiliari.
Estem davant d’un altre boom immobiliari?
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
29 Desembre, 2021
Per què es produeix aquest creixement?
S’està produint una recuperació amb vigor que no deixa de sorprendre. Durant els nou primers mesos de l’any s’han venut un 38 % més d’immobles que durant el mateix període de l’any passat, recull l’INE.
Segons el diari El Economista, citant l’informe immobiliari de Forcadell i la Universitat de Barcelona, el 2020 va ser un any en què el mercat va experimentar una petita recessió. Les transaccions es van reduir i el preu de l’habitatge de segona mà va començar a caure. No obstant això, aquest retrocés va ser inferior del que s’esperava, ja que van entrar en joc factors com uns tipus d’interès en negatiu i l’auge en la concessió d’hipoteques.
No obstant això, no hi ha temor en el sector a una bombolla immobiliària com la viscuda el 2007-2008, ja que, entre altres variables, les condicions per oferir finançament són més exigents ara que en el passat, com recull El Mundo.
En haver-hi un augment en l’oferta i una confiança en la recuperació, els compradors s’estan animant. Cal tenir en compte que, a principis de 2020, amb l’arribada de la COVID-19, les transaccions en el sector es van frenar. Va ser una conseqüència directa del confinament i de l’estat d’alarma. En un moment d’incertesa com aquest, les prioritats dels compradors es van centrar a adaptar-se a aquest canvi. Una vegada va arribar la desescalada, es va incrementar la compravenda.
S'està generant un nou boom?
Per bé que podria estar produint-se, el seu nivell no serà com el de la crisi anterior. L’eufòria es començarà a aturar el 2023, una vegada la situació econòmica s’estabilitzi i arribem a una tornada a la normalitat, segons recull l’informe immobiliari de Forcadell i la Universitat de Barcelona.
Durant aquest últim any, la majoria de les llars ha estalviat. En reduir-se les possibilitats de despesa, la solució més encertada va ser la de guardar els diners. D’aquesta manera, no només es cobreixen davant la incertesa, sinó que tenen un excedent per utilitzar en una situació favorable.
Al costat d’aquests factors, algunes transaccions que estaven previstes per a l’inici del confinament es podrien estar tancant durant aquest any. Aquesta situació hauria fet que les dades sobre compravenda d’habitatge fossin més voluminoses. Els notaris i registradors de la propietat van aturar la seva activitat llevat d’urgències, cosa que justificaria un lleuger augment en les xifres finals.
Habitatge nou o de segona mà?
El mercat d’habitatge de segona mà mostra una clara recuperació respecte de mesos passats. Gairebé el 80 % dels immobles que es van vendre el setembre de 2021 eren de segona mà, uns 42.477, la xifra més alta des del maig de 2007.
Aquest mercat va patir una frenada durant els primers mesos de pandèmia. Però durant els mesos posteriors s’han disparat les herències, fet que ha provocat un increment del 80,5 % en les transmissions de finques. La causa seria l’alta mortalitat produïda per la pandèmia.
Gonzalo Bernardos, director del Màster d’Assessoria, Gestió i Promoció Immobiliària de la Universitat de Barcelona, explica a El País que “l’escassetat d’obra nova deriva demanda cap a les cases de segona mà i, si aquesta es tradueix en pujades de preu desorbitades, arribaran els primers senyals d’alarma al sector”. S’estima que els preus augmentin aquest any prop d’un 5 %, tendència alcista que es mantindrà l’any vinent, recull el mateix mitjà.
Tanmateix, no cal descartar la preferència dels compradors per l’habitatge nou. Molts cerquen pisos amplis, ben il·luminats, amb jardí i que permetin el teletreball. El diari El Mundo informa que la compra d’aquests habitatges ha augmentat un 71 % el juny.
Així mateix, la major part dels habitatges d’obra nova es troba a la perifèria, una zona ideal per dedicar-se al teletreball.
Què passarà amb l'encariment de primeres matèries i materials?
Els preus de les primeres matèries estan creixent significativament des del 2020, mentre els PIB de les principals economies mundials queien, a excepció de la Xina. L’escenari d‘una oferta gairebé congelada, una demanda debilitada per les restriccions de mobilitat i mercats ha provocat un desajust entre els preus de les primeres matèries i l’activitat de l’economia real.
Davant una situació com aquesta, els habitatges, en especial els d’obra nova, encaririen el seu preu. Per tant, el creixement actual es veuria minvat.
Per tant, si es dona un creixement en el preu de les matèries primeres i els materials en els pròxims mesos, és possible que l’eufòria del moment en el sector immobiliari s’acabi apaivagant. No obstant això, caldrà esperar per veure com es van desenvolupant els esdeveniments.