SOSTENIBILITAT

“Les persones que practiquen activitat física són més felices”

Temps de Lectura: 5 minutos

“Les persones que practiquen activitat física són més felices”
Avatar

CaixaBank

15 Juny, 2017


Estar en forma és el primer requisit per a la felicitat”. Així de contundent es mostra Fernando Orpinell quan parla del veritable benestar. Autor i conferenciant, Orpinell dedica la seva vida a ajudar les persones a millorar i crear canvis en la seva vida mitjançant el desenvolupament d’hàbits equilibrats i conscients (esport i meditació).

“Format professionalment en el mètode Pilates i amb quinze anys d’experiència, es va formar amb alguns dels millors educadors d’aquesta disciplina a escala internacional. Actualment treballa com a freelance fent entrenaments personals, tallers, seminaris, esdeveniments, classes de paddle surf i pilates, a més d’escriure llibres i col·laborar en mitjans. En paral·lel,  imparteix ponències en el cicle de xerrades DialogA. L’última: “Gestió de l’estrès a través de l’esport”. Per a ell, la meditació i l’esport són clau per combatre l’estrès i l’ansietat.

Segons la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Ansietat i l’Estrès, el 80% dels treballadors voldria canviar de feina a causa de l’estrès i un 48% dels treballadors europeus considera que l’estrès afecta la seva salut…

La teva proposta és combatre l'ansietat i l'estrès a través de l'esport i la meditació. Per què?

Puc afirmar, tant per l’aval dels estudis científics relacionats amb el tema com per la meva experiència en el camp, que les persones que practiquen activitat física i són conscients de la seva respiració (o bé mediten), a diferència de les que no ho fan, són més felices, tenen un millor caràcter i són més resolutives.

Quines són, llavors, les claus per gestionar l'estrès a través de la respiració?

En primer lloc, prendre consciència. La respiració és una cosa que succeeix mecànicament i no cal que hi pensem perquè ocorri. La clau és redescobrir aquest procés; portar l’atenció a la respiració, observant-la, i d’aquesta manera apartar el focus de la ment del constant pensament compulsiu (soroll mental).

I a través de l'esport?

L’activitat física produeix efectes fisiològics beneficiosos per controlar l’estrès. La pràctica (sempre millor a l’aire lliure i amb bona companyia) fomenta la producció d’endorfines, dopamina i serotonina, que són hormones de la felicitat. L’esport, a més, afavoreix estats mentals en què ens aïllem de les preocupacions i les ansietats.

Com s'ha de practicar correctament?

La forma correcta de fer esport és portant l’atenció a les teves sensacions, escoltant el teu cos i la teva respiració. Cal dedicar l’atenció plenament a l’activitat física que estiguem fent. La respiració és el vincle mitjançant el qual ens connectem amb el moment present i les nostres sensacions i fugim, així, de les distraccions.

Quin tipus d'esport recomanaries especialment per reduir l'estrès?

Qualsevol activitat física és beneficiosa. Hi ha, però, algunes activitats més adequades per rebaixar els nivells d’estrès negatiu. Per exemple el ioga o el pilates. En aquestes dues tècniques es porta emfàticament l’atenció a la teva respiració, al teu moviment i a la teva alineació corporal.

I amb quina freqüència?

Aconsellaria fer esport almenys tres vegades a la setmana. L’exercici és un hàbit que cal adoptar com si fos el de rentar-nos les dents. Excuses sempre en trobaràs. És el moment de visualitzar les teves prioritats.

Una d'aquestes excuses és la manca de temps

La manca de temps no existeix. Tots els dies duren 24 hores per a tothom. El que hi ha és diferents prioritats. A més, hi ha tipus d’entrenaments molt eficaços que es poden fer en períodes curts i meditacions de 5 minuts, no més. Hem de plantejar-nos canviar. I això costa, perquè els éssers humans rebutgem el canvi en primera instància, però el canvi (el moviment) és l’essència de la vida en aquest univers.

Quina és la rutina diària de Fernando Orpinell per combatre l'estrès?

En el meu cas, intento mantenir una actitud d’aprenentatge. Brego amb l’estrès cada dia i la meva manera de combatre’l és mitjançant el bon humor, l’acceptació d’aquelles situacions que no són tan agradables i la consciència i el gaudi dels petits bons moments de cada dia. I això ho aconsegueixo canalitzar, sense cap mena de dubte, a través de l’activitat física i la meditació.

Canviant una mica de tema, com podem, a través del running, trobar l'equilibri i la salut que cerquem?

Per trobar equilibri i salut, primer cal prendre consciència d’on som, com està el nostre cos, si és apte per a l’activitat, si el nostre organisme està preparat per córrer. Després, planificar i assessorar-se. I, sobretot, ser constants i pacients.

Si t’ha interessat aquest tema, pot interessar-te també l’altra ponència de Fernando Orpinell sobre “Running per ser la millor versió de tu mateix”.

 

*Llista de xerrades Dialoga pendents en el següent calendari.

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari