ECONOMIA

Itàlia mira amb optimisme el futur

Temps de Lectura: 5 minuts

Itàlia mira amb optimisme el futur
Avatar

CaixaBank

26 Setembre, 2016


Itàlia continua estancada però mira amb optimisme el futur. Aquest és el gran titular que ens deixa l’economia del nostre veí europeu. Quan amb prou feines falta un mes per a la celebració del referèndum en què es votarà la reforma constitucional per limitar els poders del Senat i acabar amb el bicameralisme perfecte, les reformes de Matteo Renzi encara no han tingut efectes reals en la recuperació económica.La crisi bancària, l’excés d’endeutament públic i la rigidesa institucional del país en són les principals causes, segons els experts de CaixaBank Research. La cita d’octubre servirà, a més, per mesurar el grau de confiança i suport ciutadà a l’agenda reformista que Renzi va emprendre fa dos anys. Dues dades econòmiques criden l’atenció per sobre de la resta: en el segon trimestre l’economia no ha crescut (0,0% d’evolució), davant del 0,3% d’increment de la zona euro, i el deute públic assoleix el 132% del PIB del país, xifra només superada per Grècia.

Fins i tot així, Itàlia, per davant d’Espanya, és la tercera economia de la UE. Els experts preveuen que en els propers períodes milloraran els indicadors econòmics. Segons el nostre centre d’estudis CaixaBank Research, les reformes estructurals donaran bons resultats en termes de creixement sostingut i es preveu un avanç del 0,9% del PIB en la propera dècada.

Com a punts forts caldria destacar la importància del sector turístic i d’indústries de referència com la tèxtil, la d’articles de luxe o la de l’automoció.

Atractiu per al capital espanyol

En matèria d’inversió estrangera, fins i tot mantenint-se actualment per darrera de les grans potències europees, ha sabut mantenir un fort vincle amb Espanya. Claudina Farré, directora de l’Oficina de Representació de CaixaBank a Milà, assegura que “és una relació molt estreta, ja que els dos països compten amb inversions recíproques en sectors de gran rellevància”. A més, el factor cultural i geogràfic hi influeix: “Per la seva privilegiada posició geogràfica, Itàlia pot actuar com a nexe d’unió entre Espanya i els països de l’est d’Europa”.

Segons les dades de què disposa CaixaBank Research, les importacions italianes d’Espanya han passat en els darrers cinc anys d’un 4,6% a un 5,0% del total de les importacions del país.

La tasca de l’Oficina de Representació

Com en la resta d’oficines, a Itàlia oferim assessorament, finançament i serveis bancaris bàsics a empreses espanyoles amb activitats al país. En aquest cas, en ser oficina de representació, per la normativa del país, no tenim operativa bancària; tanmateix, podem prestar suport de moltes altres maneres. Claudina Farré en posa alguns exemples: “Des del punt de vista d’una adquisició d’una societat italiana, podem donar-los el nostre suport financer des d’Espanya per a la compra. També podem assessorar sobre la banca local gràcies a les nostres bones relacions amb les principals entitats financeres italianes, que ens ajuden també a donar servei als nostres clients”.

T’ha semblat interessant aquest post? Descobreix anàlisis econòmiques d’altres països al nostre blog. Si prefereixes aprofundir en més aspectes de l’economia espanyola i mundial, visita @CABK_Research.

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari