A l’hora d’aconseguir una societat igualitària, el primer que s’ha de fer és observar. D’aquesta manera, es podran identificar els espais i els sectors en què les dones amb prou feines tenen representació. Precisament aquesta és una acció que tots els ponents han exercit a l’hora de posar en marxa els seus projectes.
“El sector tecnològic està monopolitzat pels homes, que ocupen el 80% dels llocs de treball que hi estan relacionats. Tant és així, que pots sentir una barrera des del mateix moment en què et vols formar per accedir-hi. Això és especialment greu si tenim en compte que la tecnologia és present i futur en la nostra societat”, explica Laura Fernández. Aquesta va ser la raó per la qual va sorgir Allwomen.tech, un espai de formació en disciplines com la intel·ligència artificial o la usabilitat exclusiu per a dones. “Vam decidir fer alguna cosa davant d’aquesta situació, apoderar les dones i fer-los un forat en el present i el futur de la nostra societat”.
En el cas de Julia Goula, l’observació la va portar a adonar-se que els espais que ocupem no són neutres. “Per què la cuina d’una casa sol ser en el lloc més amagat? Per què canviem de direcció quan caminem de nit? Què passaria si poséssim la cuina en un lloc bonic? I si les ciutats no tinguessin racons foscos?”, va plantejar l’arquitecta a l’audiència.
Per a Goula, l’espai reflecteix els valors de la societat. “El nostre despatx d’arquitectura feminista dona molta importància a la manera en què això crea desigualtats i en què podem transformar-ho. Fins ara, no s’ha tingut en compte l’experiència de les dones en l’espai públic. Tampoc no hem participat en la presa de decisions a causa dels sostres de vidre”.
Gemma AWWZ, per part seva, va observar una absència pràcticament total de dones en la producció de música electrònica. “Només hi ha un 2% de noies produint música. Per això vaig posar en marxa un projecte per formar dones en aquesta disciplina, una iniciativa cultural que cerca l’equiparació de gènere en el món de la música electrònica.
També Amleto Montinari va crear un projecte per potenciar la igualtat, si escau, en la selecció de personal. “Fluttr va sorgir com un espai en què tots siguem iguals i el talent de les persones sigui el més important per al recruiting. De fet, volem ajudar les persones que no arriben a ser seleccionades per fallar en una prova tècnica a desenvolupar les seves habilitats. Així, volem que les dones que es trobin en aquesta situació tinguin accés a mentors i mentores que les ajudin a desenvolupar habilitats tècniques per poder ser seleccionades en el futur”.