La indústria de la Quarta Revolució… a Espanya
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
29 Desembre, 2016
La indústria intel·ligent arriba a Espanya per quedar-s’hi. Una revolució tecnològica que està transformant per complet la manera en què es treballava i produïa fins ara. Aquesta nova tendència té el seu origen en la Internet de les coses aplicada a la indústria (IIOT), que permet interconnectar tots els processos industrials i obtenir quantitats enormes de dades que, una vegada recopilades i analitzades, aporten informació fonamental i molt valuosa per millorar les decisions i anticipar-se a possibles amenaces.
A Espanya, el sector industrial és clau per a l’economia. Segons indica l’article “El futur de la indústria a Espanya” de l’Informe Mensual de CaixaBank Research, l’any 2014 el sector va donar ocupació a un 11,5% del total de treballadors i el seu valor afegit brut va representar el 15% del PIB. Tal com comenta Josep Mestres Domènech, del Departament de Macroeconomia de CaixaBank, “l’economia espanyola disposa d’un teixit industrial divers, exportador i de productivitat elevada”, per la qual cosa adaptar-se a aquest nou escenari digital i innovador de la Fàbrica 4.0 es presenta com un gran repte.
Reptes de la indústria espanyola
Entre els desafiaments principals a què ha de fer front la indústria espanyola, l’informe de CaixaBank Research destaca l’augment de la competitivitat i la internacionalització, així com la inversió en R+D i la formació del capital humà.
En referència a la competitivitat, augmentar la mida de les empreses industrials espanyoles, sobretot les de menys de 50 empleats, serà clau. Un altre factor que també ajudarà a potenciar-la és l’accés als “habilitadors digitals” i el seu ús, és a dir, tots aquells elements que fan possible la transformació digital de la indústria. Alguns exemples en són la intel·ligència artificial, el Big Data, la robòtica, la realitat augmentada, etc.
Tanmateix, la incorporació i l’ús d’aquestes tecnologies a Espanya estan sent una mica més lents que als països veïns. El motiu? La baixa inversió en R+D a Espanya, que se situa en l’1,2% del PIB, davant el 2% de mitjana en la Unió Europea.
Pel que fa a la formació del capital humà, Josep Mestres Domènech destaca: “Per bé que la força laboral de la indústria espanyola està més qualificada que la de la resta de l’economia, el conjunt d’habilitats necessàries per poder participar en aquests nous processos productius ha canviat”. I afegeix: “Un major èmfasi en la formació professional, inclosa la dual, així com en la col·laboració entre empreses i universitats reforçarà la implementació d’aquestes noves formes productives”.
Encara que la indústria intel·ligent hagi arribat per quedar-se i les oportunitats que ofereixi siguin incalculables, el fet cert és que el camí per adoptar-la de forma completa es presenta encara una mica llunyà i laboriós.
Comentaris