L’economia dels Estats Units reprèn el pols
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
13 Gener, 2016
16 de desembre. Dia històric per a l’economia mundial. La Reserva Federal dels EUA (Fed) apuja els tipus d’interès i, per primera vegada en gairebé una dècada, els inversors obtenen rendibilitat per les seves inversions. Aquesta fita posa de relleu el nou pols de la primera economia mundial, que situa la seva taxa d’atur en un 5,0% i registra un creixement interanual del PIB del 2,2% en el tercer trimestre, un escenari propici per al creixement de les empreses espanyoles al territori nord-americà.
La situació de l’any 2008 era molt pitjor. La crisi financera i el 10% d’atur obrien una escletxa social enorme que va fer tremolar la xarxa de protecció social i familiar de milions de famílies. Set anys després, el bon funcionament de les reformes econòmiques i monetàries ha permès que els EUA puguin girar full. La solidesa del dòlar, la dràstica reducció del dèficit pressupostari i la balança comercial positiva (per primera vegada en deu anys) en són proves.
De fet, tal com recull l’article ‘Continua l’expansió als EUA i la Xina resisteix‘ de l’Informe Mensual de CaixaBank Research, l’índex de sentiment empresarial dels Estats Units supera altres com el de la Xina, el Japó o l’eurozona.
Futur prometedor per a Espanya
Karolina Miłaszewska, responsable de l’Oficina de Representació de CaixaBank a Nova York, subratlla el valor d’aquesta conjuntura per a les empreses espanyoles: “avui dia, els EUA són el primer destí de les exportacions espanyoles fora de la UE i el tercer a escala mundial”. Miłaszewska reflexiona sobre el perfil de les companyies espanyoles als EUA: “es preveu creixement en sectors com l’energia o les infraestructures”. Acciona, ACS, Iberdrola, Ferrovial o OHL són algunes de les empreses de més pes.
Tanmateix, en contra del que es podria preveure, les pimes tenen un pes rellevant en l’ecosistema empresarial: “les empreses petites i mitjanes representen el 93% de les empreses que exporten als EUA”, assenyala Miłaszewska, que reflexiona, a més, sobre com es poden aprofitar de les reformes polítiques que arribaran: “les empreses podrien sortir beneficiades de l’eliminació o de la forta reducció dels aranzels en sectors molt importants per a l’economia espanyola: automòbil, tèxtil i calçat, conserves, lactis…”
Emprenedoria i innovació, pilars del somni americà
“Amèrica estima els seus emprenedors. Els concedeix més recompenses que en qualsevol altre país del món”. Així de rotunda es mostra la directora de l’Oficina de CaixaBank als Estats Units quan se li pregunta què significa l’emprenedoria en aquest país. Els fets fan costat a la seva afirmació. Segons el rànquing elaborat pel Boston Consulting Group sobre les cinquanta empreses més innovadores del món el 2015, sis de les deu primeres es troben als EUA. De fet, un estudi de l’any 2011 del Global Enterpreneurship Monitor ressalta que, d’entre les vint economies amb més grau d’innovació, la dels EUA era la quarta en l’estatus social atorgat als emprenedors i la tercera en atenció dels mitjans a aquest col·lectiu.
L’Oficina de Representació
CaixaBank vol estar a l’alçada d’aquest compromís i ajudar tant els emprenedors com la resta de companyies. Miłaszewska resumeix la tasca de l’Oficina de Representació, situada a Nova York: “donem assessorament tant a companyies dels Estats Units per cobrir les seves necessitats financeres a Espanya com a empreses espanyoles per desenvolupar el seu negoci als EUA”.
Per a la directora de l’Oficina, ambdues branques de l’activitat tenen un pes similar. Els EUA són un dels destins preferits pels emprenedors, per bé que Espanya està guanyant punts en aquest aspecte. Segons ICEX-INVEST in Spain, un 94% de les empreses estrangeres té previst augmentar o mantenir els seus nivells d’inversió a Espanya aquest any i els EUA i Alemanya són els que més optimistes es mostren pel que fa a un augment de la facturació.
Pots posar-te en contacte amb l’Oficina de Representació dels EUA en aquest enllaç. Si vols llegir l’últim sobre economia internacional, visita el web de CaixaBank Research.
Comentaris