Ja l’utilitzem habitualment per pagar regals i sopars entre diverses persones o per enviar diners, entre moltes altres possibilitats. Per què no per comprar i cobrar la loteria de Nadal?
Bizum s’ha tornat tan quotidià que ja és present en una de les tradicions nadalenques més arrelades.
Es pot utilitzar Bizum per pagar a les administracions de loteria amb el telèfon mòbil i fins i tot per cobrar alguns premis.
En aquest article, expliquem pas a pas com es fa.
Tant si ets dels qui fan cua per aconseguir el teu número preferit com si ets dels qui entren a la primera administració de loteria que troben, has de saber que es pot utilitzar Bizum per pagar amb el telèfon mòbil en aquests establiments des de l’any 2020.
De fet, aquest va ser el primer projecte de pagament en establiments físics que va instaurar l’aplicació. La col·laboració de Bizum amb SELAE (Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat) va permetre agilitzar el pagament i el cobrament de premis.
També va servir com a laboratori de proves per estendre el pagament presencial per mitjà d’aquest mètode a molts altres establiments.
Aquesta possibilitat és especialment útil en aquestes dates, quan s’aproxima el sorteig de la loteria de Nadal, perquè pagar amb Bizum és molt senzill. Només cal triar el dècim i seguir aquests passos:
- Comprova que tens Bizum operatiu. Per poder utilitzar el servei, t’has d’assegurar que l’aplicació Bizum de la teva entitat bancària està operativa. CaixaBank és una de les que permeten comprar loteria de Nadal amb Bizum.
- Entra a l’app del teu banc i accedeix a l’apartat Bizum.
- Genera un codi QR per pagar des de l’aplicació.
- Mostra el codi al bitlletaire perquè pugui fer el cobrament. Tingues en compte que cada codi només permet fer una operació i que, per motius de seguretat, estarà actiu fins a 15 minuts.
- Valida el pagament des de l’aplicació. Recorda que el límit és de 2.000 euros, el que estableix Bizum com a màxim diari.
Una altra de les possibilitats que ofereix Bizum és cobrar la loteria a l’administració si tenim sort i ens en toca un pessic. Ara bé, si aquest pessic és de més de 2.000 euros, hauràs de recórrer a altres mètodes per cobrar-lo.
Per cobrar la loteria de Nadal a través de Bizum, els passos que cal seguir són molt semblants als del pagament de dècims:
- Comprova que tens activat Bizum al teu mòbil, dins l’aplicació de la teva entitat bancària.
- Entra a l’apartat Bizum de l’app i genera el codi QR corresponent. També pots escanejar directament el codi QR que veuràs a l’administració de loteria per accedir directament a aquesta opció.
- Mostra el codi QR al bitlletaire perquè pugui enviar-te els diners.
- Confirma l’operació al teu mòbil.
Ja saps que hi ha un límit per cobrar premis de la loteria a través de Bizum: els 2.000 euros diaris que estableix la mateixa aplicació. De fet, el cobrament en administracions no es permet per a premis més grans que aquests, independentment del mètode que s’utilitzi.
I així doncs, com es cobren els premis que superen aquesta quantitat? Què passa, per exemple, si guanyem el premi gros?
Aquests casos són els que SELAE denomina «premis grans» i només els podràs cobrar si vas a una sucursal d’una entitat bancària habilitada per fer-ho. CaixaBank és una d’aquestes entitats autoritzades. Pots cobrar el premi a les seves oficines tant si n’ets client com si no n’ets.
Des del mateix dia 22 de desembre, que és quan es fa el Sorteig Extraordinari de Nadal, es pot anar a les oficines bancàries amb el dècim o els dècims premiats per efectuar-ne el cobrament.
Si has compartit dècim amb altres persones, haureu d’anar-hi totes amb els vostres DNI corresponents a la sucursal escollida. Tingues en compte que els cobraments s’han de fer sempre abans dels tres mesos següents al sorteig.
Un últim apunt: si has comprat els teus dècims al canal online de Loteries i Apostes de l’Estat, també podràs tramitar-ne el cobrament a través d’internet, independentment de quin sigui l’import.