El 2011, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) va fundar SAVE FOOD, una iniciativa que té com a objectiu reduir els milions de tones d’aliments que es perden o desaprofiten cada any al món. Aquest malbaratament representa un terç dels aliments que es produeixen al món per al consum humà, i equival a una pèrdua de prop d’un bilió de dòlars a l’any.
Davant de les dades del malbaratament, podem contraposar els números de la fam: cada any moren 2,8 milions de nens per causes que tenen a veure amb la desnutrició, segons les dades d’UNICEF de 2020.
Espanya ocupa el setè lloc dins de la Unió Europea pel que fa al malbaratament d’aliments: llencem 7,7 milions de tones d’aliments cada any. En el marc del primer debat multisectorial sobre el malbaratament d’aliments a Espanya, que va organitzar l’OCU al 2016, es va comprovar que entre un 30 % i un 50 % dels aliments comestibles acaben llençats. La majoria es llencen sense ni tan sols haver-los cuinat (fruites, verdures, pa). A la cadena alimentària, les pèrdues es desglossen en un malbaratament del 42 % del total a les llars; a la fase de fabricació, el 39 %; a la restauració, el 14 %, i a la distribució, el 5 %.
Quan es desaprofita el menjar no només es malbaraten els aliments, també s’està causant un impacte negatiu, ja que es fa una despesa innecessària de recursos (matèries primeres, aigua, energia) i un augment de la contaminació derivada del procés de producció i de distribució.