ECONOMIA

“Ningú no hauria d’estar fent un treball manual i repetitiu que no aporti valor a la seva vida”

Temps de Lectura: 5 minutos

“Ningú no hauria d’estar fent un treball manual i repetitiu que no aporti valor a la seva vida”
Avatar

CaixaBank

27 Setembre, 2019


Les experiències d’impressió en 3D es queden sovint en mers prototips. Triditive ha creat una plataforma, AMCELL, que uneix software i hardware per aconseguir que la impressió en 3D es pugui industrialitzar, és a dir, reproduir a gran escala per millorar-ne l’eficiència. Un procés que permet que la producció en 3D sigui competitiva en molts sectors en què no ho era o que es puguin fabricar pròtesis que abans tenien preus prohibitius.

Què ha significat per a la vostra empresa haver estat una de les guanyadores dels Premis EmprendedorXXI?

El premi ens ha donat molta visibilitat en l’àmbit nacional. Tot el procés ha estat increïblement satisfactori; hem conegut molta gent molt implicada amb la necessària tasca d’ajudar i impulsar les startups. El viatge a Silicon Valley, aconseguit gràcies a aquest premi, ens va ajudar a desenvolupar una visió disruptiva per al futur, molt del que vam aprendre és ara a l’ADN de Triditive.

Què és AMCELL, com funciona i quina és la seva principal innovació?

AMCELL és una plataforma de hardware i software d’automatització de la impressió 3D per permetre a la indústria la fabricació en massa amb aquesta tecnologia. Triditive ofereix una solució integral per a la impressió 3D industrial i revolucionarà la fabricació. AMCELL consisteix en un sistema de braços robòtics que funcionen paral·lelament, amb sistemes que automatitzen tot el procés d’impressió 3D des de la planificació d’ordres de producció, preparació del treball d’impressió fins a l’ejecció de les peces impreses. Això permet que la màquina funcioni durant 24 hores 7 dies a la setmana amb mínima intervenció humana. És la primera màquina industrial capaç de fabricar metalls i polímers, preparada per a la producció en sèrie en la línia de producció de qualsevol empresa manufacturera.

Com ha estat el procés de desenvolupament d’aquest sistema?

A Triditive, abans de dissenyar AMCELL, ens vam posar en contacte amb la indústria i vam analitzar en detall per què no s’estava utilitzant la impressió 3D en la fabricació. Vam identificar els problemes i dissenyar AMCELL des de zero per superar-los i oferir una solució efectiva i ràpida d’implementar en la indústria.


 

Quins avenços suposa aquesta nova maquinària en els sistemes d’impressió industrial?

Triditive habilita la possibilitat, finalment, de fabricar en massa a un preu competitiu amb altres tecnologies. La impressió 3D fa gairebé 30 anys que és al mercat, i encara no veiem peces impreses fora del prototipatge o sectors punters en tecnologia com l’aeroespacial o el mèdic, que és on s’han enfocat totes les aplicacions d’impressió 3D.

 Suposa una gran reducció de costos per a les empreses?

Immensa. La impressió 3D era una tecnologia que molt pocs sectors es podien permetre. Amb AMCELL, hem aconseguit reduir els costos de fabricar lots de peces finals i ser competitius davant d’altres tecnologies de fabricació, així, la indústria manufacturera tradicional es pot plantejar la possibilitat de començar a implementar aquesta tecnologia en les seves línies de producció. Si preguntem al públic en general quants d’ells o elles tenen peces impreses en 3D o productes que tinguin integrades peces impreses, seran molt pocs els qui contestin positivament. Fins a dia d’avui, no hi havia peces impreses en 3D en béns de consum, perquè la tecnologia no tenia aquesta capacitat: amb AMCELL estem obrint aquesta possibilitat, fabricació en massa i automatitzada.

Quin impacte creieu que pot tenir el vostre sistema d’impressió 3D en la indústria espanyola?

Oferim molts avantatges, alguns d’aquests es basen a eliminar les barreres d’entrada a la tecnologia, com el cost de la maquinària, la dificultat per formar els operaris o eliminar la necessitat de fer obres de reforma a la fàbrica per adequar la instal·lació de la maquinària. A Espanya, llevat d’excepcions, no hi ha gaire innovació industrial. La nostra tecnologia, com d’altres que aniran apareixent al mercat, suposa una gran oportunitat per a la indústria que sàpiga veure els seus avantatges i els aprofiti, per això ja tenim oficines al Regne Unit i als Estats Units, on la indústria fa temps que implementa aquesta tecnologia i està molt més oberta a adoptar canvis, especialment si venen d’una startup. A Espanya les startups ho tenen més difícil per treballar amb la indústria, és una cultura totalment diferent, hem d’aprendre moltes coses en aquest tema.

Quins beneficis pot aportar a una empresa industrial la fabricació mitjançant impressió 3D? Quantes peces es poden imprimir en sèrie en un mes?

Una empresa industrial pot tenir molts beneficis: l’estalvi en costos, la personalització, l’optimització de la geometria, la reducció de pes…, però si m’hagués de quedar amb un, diria que una flexibilitat de fabricació sense precedents que obrirà mercats totalment nous. Una AMCELL pot imprimir 10.000 peces de 125 cm3 de manera automàtica, però la clau no és fer aquestes 10.000 peces iguals, cal pensar, per exemple, en 100 lots de 100 peces diferents, amb diferents geometries i materials.


 

Amb quins obstacles us vau trobar en el procés de desenvolupament d’aquesta tecnologia?

El més important va ser l’accés al finançament privat; el hardware no és atractiu per als inversors que busquen l’escalabilitat desmesurada del proper Facebook.

Quin paper juga la tecnologia IoT (Internet de les coses) en la vostra proposta? Parla’ns del software EVAM i de la gestió remota de maquinària.

A Triditive entenem l’automatització com una conjunció de hardware i software per eliminar la rigidesa en la producció. Per això vam desenvolupar EVAM, una plataforma de software per gestionar AMCELL, controlar la seva automatització i dotar-la d’aquesta flexibilitat que necessiten les fàbriques del futur. Cada vegada els lots de fabricació són més baixos; l’emmagatzematge de matèria primera i productes acabats s’intenta minimitzar al màxim per optimitzar. Gestionar una fàbrica avui dia i optimitzar-ne la rendibilitat és una tasca extraordinàriament difícil. Les AMCELL són els músculs, Internet els nervis i EVAM el cervell. Les AMCELL es connecten a EVAM com el sistema muscular del cos humà es connecta al sistema nerviós. Els nostres competidors intenten dissenyar un múscul perfecte (hardware) o un cervell (software), nosaltres dissenyem la solució des del començament com un sistema complet.

Què ha significat per a vosaltres com a empresa l’obertura de la vostra fàbrica pilot, SCALADD?

La veritat és que SCALADD ens ha permès dues coses molt importants: crear una cosa física, que poguéssim mostrar. Molta gent va pensar que només teníem la idea, i en canvi vam demostrar què era capaç de fer l’equip en només un any i amb un pressupost molt ajustat. D’altra banda, tenir capacitat de fabricació de peces ens ha permès sortir al mercat i valorar la nostra tecnologia. En menys d’un any hem aconseguit fer peces per a més de 100 clients en més de 5 països sense sortir a buscar-los.

Recentment, heu estat una de les 10 startups seleccionades per l’acceleradora IoT Tribe, cosa que ha suposat el vostre desembarcament al Regne Unit. Quins són els vostres plans d’expansió? 

La nostra principal activitat al Regne Unit és desenvolupar el nostre programa. Entrar en un mercat com pot ser el del Regne Unit o els Estats Units com a startup és gairebé impossible, necessites molt temps i recursos. Així que fer-ho a través d’una acceleradora és una gran oportunitat, ja que t’acullen i t’ofereixen la seva àmplia xarxa de contactes, que generalment està molt especialitzada i enfocada al teu sector.

Com poden les persones amb algun tipus de discapacitat beneficiar-se d’aquesta tecnologia? Parla’ns de la impressió de quadres mitjançant 3D i de les pròtesis AFO.

Els quadres impresos en 3D ─projecte que va rebre el 2017 el premi de disseny accessible per la fundació Aspaym─, i les pròtesis AFO són clars exemples de la nostra responsabilitat social corporativa i una mostra de com la tecnologia pot millorar la vida de les persones. Nosaltres generem tecnologia perquè d’altres puguin crear mercats que ajudin les persones. De manera resumida, ningú no farà un quadre per a persones amb discapacitat visual perquè no compensa, o cap empresa no farà pròtesis personalitzades perquè les tirades són molt baixes i surten molt cares, per la qual cosa el mercat és petit. Ara, amb la impressió 3D en massa i a cost molt reduït, aquests mercats que fa uns anys no existien s’obren.

Quins són els vostres objectius a llarg termini?

La visió de Triditive és “Permetre a la humanitat alliberar-se del treball manual”. El que és important d’aquesta visió és que tot l’equip està motivat per assolir-la; creiem que cap persona no hauria d’estar fent un treball manual i repetitiu que no aporti valor. Totes les revolucions industrials han permès a l’ésser humà disposar de més temps per dedicar-se a altres activitats com la ciència, l’art o els esports. A Triditive volem impulsar aquesta quarta revolució industrial perquè les persones passin a estar al centre de la revolució.

La impressió 3D és una tecnologia que fa anys que és al mercat però que fins a dia d’avui no ha desenvolupat el seu verdader potencial. A què creus que és degut?

En una primera etapa, els primers 25 anys, això va passar perquè només algunes empreses tenien les patents i no va existir pràcticament cap avenç. En la segona etapa, a mesura que a les diferents tecnologies d’impressió 3D els anaven caducant les patents, milers de persones es van posar a desenvolupar les tecnologies a cotes inimaginables ara fa uns anys. Estem començant la tercera etapa, en què ja començarem a veure el vertader potencial de les tecnologies més madures i la seva industrialització.

Quins són els vostres propers projectes a escala nacional i internacional?

Ara mateix, l’equip directiu es troba als Estats Units per obrir-hi mercat. Som a la millor acceleradora del món, Techstars, i sota el paraigües d’una gran empresa de fabricació com és Stanley Black&Decker. A més, tenim sempre oberts diversos projectes d’R+D per millorar les capacitats de la nostra tecnologia. Escalar i llançar el model comercial d’AMCELL és el nostre següent pas.

Com ha estat aquesta aventura d’emprendre un negoci en un sector considerat tradicionalment masculí?

És tot un repte per a una dona emprendre en tecnologia, i encara més quan aquesta està relacionada amb la indústria en la qual estem subrepresentades. Al sector de la fabricació additiva només el 13% són dones, la majoria de les quals es dediquen al màrqueting i les vendes. A Espanya només el 2% de les empreses tenen una dona CEO.

Accepto les condicions d'ús.