Es tracta de l’esdeveniment climàtic oposat. Generalment succeeix el Niño, encara que no sempre. El seu nom indica oposició al concepte del Niño i també és conegut com l’«antinen» o «el vell». La durada de la Niña oscil·la entre un i set anys.
La Niña implica una intensificació dels vents alisis, cosa que desploma la temperatura de l’aigua i, per això, condiciona els fenòmens climàtics. Per exemple, es produeix un debilitament del contracorrent equatorial i deslliura la costa pacífica d’Amèrica de les aigües càlides que provenen d’Àsia.
A més, el corrent equatorial del sud recobra el seu protagonisme i arrossega aigües fredes cap al tròpic. Aquesta situació al Pacífic provoca pluges torrencials al Pacífic Sud, Carib i el Brasil, sequeres en diferents punts del continent americà i Oceania, fortes nevades a l’Amèrica del Nord o huracans a l’Atlàntic.
Si els pronòstics es compleixen i la Niña s’estableix, a la península Ibèrica l’espera una tardor més seca de l’habitual, amb temperatures per damunt de la mitjana, com a conseqüència de l’augment dels vents alisis, que intensifiquen el monsó del subcontinent indi. No obstant això, els efectes de la Niña a Espanya són molt més suaus que els del seu contrari.
L’hivern de la Niña a Espanya està condicionat per un altre fenomen, l’Oscil·lació de l’Atlàntic Nord positiva (NAO+), que té com a conseqüència modificacions en el corrent en doll, que s’enforteix i es mou cap al nord. Per aquest motiu, l’hivern de la Niña es preveu sec i estable, amb pluges al nord-oest i el litoral mediterrani, on podrien produir-se danes.
La resta del territori experimentaria temperatures per sota del normal i un augment de precipitacions. La Niña genera primaveres caloroses i seques, a excepció de les Balears i Andalusia. Si parlem de l’estiu, s’estima que serà més sec i menys calorós.
En aquest cas, els experts vinculen la Niña amb l’estabilització dels preus de les primeres matèries, en especial agrícoles, com a contrapunt al Niño.