En el cor del Madrid dels Àustries, sortint al carrer Mayor, trobem la catedral més petita d’Espanya. Es tracta de la catedral Castrense o de les Forces Armades, per bé que va adquirir aquesta distinció el 1986. El 1979, el Ministeri de Defensa va comprar el temple per albergar-hi la catedral castrense i tres anys després va rebre la condició de Monument Artístic Nacional.
Aquesta catedral amaga històries que ens expliquen com era la vida a la vil·la i cort. El fill del duc de Lerma, el poderós privat de Felip III, va ordenar aixecar un monestir de les monges bernardes a principis del segle XVII, inclosa una església consagrada al Santíssim Sagrament, i per això també se la coneix com a església de Las Bernardas del Sacramento o església del Sacramento.
Tanmateix, la caiguda en desgràcia del privat va fer que les obres s’endarrerissin tant a començar-les (mig segle més tard) com a acabar-les (1744). El seu estil reflecteix el pas del temps: des del barroc madrileny del convent, passant pel rococó per coronar-se amb un elegant classicisme herrerià.
Després de l’adquisició per part del Ministeri, Fernando Chueca Goitia va ser l’encarregat de dirigir-ne la rehabilitació i adequació. En els seus 550 metres quadrats, l’església catedral Castrense està delicadament decorada amb frescos barrocs i neoclàssics, a més de llenços de Luca Giordano.
Tanmateix, cal fer menció a una altra església que en el seu moment va tenir la condició de catedral i que ostenta el títol de la més petita d’Espanya.
Es tracta de Sant Vicent de la Roda d’Isàvena, a la província d’Osca. Sumant la superfície de la seva nau central, les seves naus laterals, la cripta i el claustre, obtenim 300 metres. A mitjan segle X ja es va aixecar un temple primigeni, que el fill d’Almansor va destruir unes dècades més tard. Es va reconstruir com a catedral amb estil romànic llombard.
A mitjan segle XII, Lleida va assumir el bisbat i aquest temple va perdre la seva condició de catedral i la seva importància social i cultural. No obstant això, la seva riquesa patrimonial va atreure espoliadors. El famós lladre d’art Erick el Belga va sostreure’n la impressionant cadira de tisora de sant Ramon (que està enterrat a la cripta d’aquesta església, que es pot visitar).
Per poder-la treure d’Espanya i vendre-la, va trossejar la cadira. Quan el lladre mateix va lliurar-ne les restes, els danys eren irreparables, per desgràcia. Les restes d’aquesta singular peça amb trets nòrdics s’exposa al Museu Diocesà de Sant Vicent de la Roda d’Isàvena, juntament amb altres elements de l’aixovar del sant.