SOSTENIBILITAT

Plàstic: si no pots reutilitzar-lo, refusa’l

Temps de Lectura: 5 minutos

Plàstic: si no pots reutilitzar-lo, refusa’l
Avatar

CaixaBank

05 Juny, 2019


Malgrat que es tracta d’una labor que hem d’integrar en tota la nostra activitat quotidiana, els 365 dies de l’any, la protecció del medi ambient té un dia especial determinat per Nacions Unides. Avui, 5 de juny, les activitats de conscienciació i avís sobre el futur que ens espera, es multipliquen. La qualitat de l’aire, desertificació, la proliferació de plàstics que maten els mars… els fronts d’aquesta guerra global per a protegir el planeta són massa.

L’organització ecologista Greenpeace assegura que cada any va a parar una mitjana de 8 milions de tones de plàstic als mars i oceans de tot el món. A Europa, els articles de plàstic d’un sol ús, com ara plats, gots, coberts, palletes o bastonets de cotó, suposen, segons dades de la Unió Europea, prop del 70 per cent de les deixalles plàstiques que contaminen les aigües i platges del seu territori.

És per aquest motiu que el ple del Parlament Europeu va aprovar el març, amb prou feines dos mesos abans de la seva dissolució, la normativa que en prohibirà totalment l’ús a partir de l’any 2021. D’aquesta manera, els eurodiputats van ratificar, per una majoria aclaparadora, l’acord polític que ja s’havia assolit amb els estats membres el mes de desembre passat.

L’objectiu de la nova normativa és erradicar l’ús d’uns articles de plàstic per als quals ja existeixen alternatives fabricades amb materials que no danyen el medi ambient. I en el cas d’aquells elements per als quals, de moment, no hi ha alternatives millors que el plàstic, la Unió Europea aposta per incentivar-ne el reciclatge.

La novetat exigida pel Parlament Europeu va ser afegir a la llista els envasos de poliestirè per a menjar ràpid i els productes de plàstic oxodegradable, especialment perjudicials per al planeta perquè contenen additius que no es poden eliminar completament i que afecten considerablement el procés de reciclatge. Aquests productes també desapareixeran d’aquí a una mica menys de dos anys.

A llarg termini, l’objectiu és reduir a la meitat les deixalles dels articles de plàstic per evitar uns danys mediambientals que podrien suposar uns costos de 230.000 milions d’euros el 2030 i l’emissió de 3,4 milions de tones equivalents de diòxid de carboni durant el mateix any.

El vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha destacat que la directiva “posa l’economia de plàstics europea en un camí sostenible” i la UE “a l’avantguarda de l’acció global”. En efecte, “les proves científiques són innegables; si no canviem ara mateix les nostres formes, ofegarem els nostres oceans amb plàstics”, va advertir el dirigent neerlandès.

Cinc consells per reduir el consum de plàstic

Però nosaltres, des de les nostres llars, també podem aportar-hi el nostre granet de sorra. Cinc interessants consells per reduir el consum de plàstic i convertir-se en part de la solució en comptes del problema poden ser, entre d’altres:

  • Evitar comprar aigua embotellada: emplenar un termos reutilitzable no només és més ecològic, sinó també més econòmic.
  • Beure en gots de vidre: rentar-los i tornar-los a fer servir és més respectuós amb el medi ambient (i més higiènic) que utilitzar gots rebutjables de plàstic.
  • Utilitzar bosses de tela: a partir del 2021, les bosses de plàstic també desapareixeran completament de les botigues, o sigui que ja ens podem començar a acostumar a portar la nostra bossa de tela.
  • Utilitzar coberts metàl·lics: sempre podem portar-ne un joc a la bossa i rentar-los, i rebutjar els coberts de plàstic.
  • Cuinar més a casa i fer servir recipients de vidre i acer inoxidable o pots de vidre per transportar el menjar. Així s’evita el consum de menjar precuinat i es redueix el consum de plàstic dels recipients de menjar.

Greenpeace afegeix a aquests consells moltes altres recomanacions, i també proporciona una eina molt interessant: una calculadora per saber quina és la teva petjada de plàstic.

Però no només el medi ambient està amenaçat pel nostre consum desmesurat de plàstic. Coincidint amb aquest dia, CaixaBank ha llançat una campanya, denominada “365 raons”, en què treballadors de l’entitat donen la seva pròpia visió sobre les amenaces que l’ésser humà suposa per al seu entorn. Són 365 raons perquè la responsabilitat de vetllar pel medi ambient és una tasca diària, en què no es pot abaixar la guàrdia si volem garantir un planeta habitable per a les generacions futures.

Accepto les condicions d'ús.