Luis Lombana, CEO de Ficosterra, empresa guanyadora dels Premis EmprenedorXXI a Castella i Lleó.
“Proporcionem a les plantes els nutrients bloquejats per excés químic”
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
28 Agost, 2019
“Les algues s’han utilitzat històricament com a fertilitzant en l’agricultura en zones properes a les costes”
El mar i la terra s’uneixen per tornar la vida a les parcel·les que han perdut els seus nutrients a causa de la saturació que genera el sobreús de fertilitzants químics al subsol. Ficosterra (ficos significa alga en llatí) aposta per una agricultura de futur que té la seva base en el passat: la utilització de les algues i els microorganismes marins com a adobs i biofertilitzants, 100% vegetals i ecològics. Luis Lombana és el CEO d’aquesta empresa, que basa la seva filosofia en el que es coneix com a economia circular per donar una nova vida a un subproducte o residu. L’empresa ha estat guardonada recentment per CaixaBank amb els Premis EmprenedorXXI en reconeixement a la seva tasca en el sector agrícola.
Quines portes us ha obert ser un dels guanyadors dels Premis EmprenedorXXI?
Potser és una mica prematur contestar aquesta pregunta, però confiem que ens farà créixer en notorietat i posicionament en el sector empresarial. Vam decidir presentar-nos-hi precisament per això, per donar a conèixer un projecte innovador com ho és Ficosterra de la mà d’una entitat tan prestigiosa com CaixaBank. Volem agrair formalment la decisió del jurat del premi.
Com va sorgir la idea de crear un fertilitzant fabricat a partir d’algues i altres nutrients marins?
Les algues s’han utilitzat històricament com a fertilitzant en l’agricultura en zones properes a les costes. Ficosterra neix com a empresa derivada d’Hispanagar, fet que li ha permès beneficiar-se de la seva llarga trajectòria com a empresa líder en la producció d’hidrocol·loides. Els seus estudis i nombroses investigacions sobre les propietats de les algues ens han servit com a punt d’arrencada per posar en marxa el nostre projecte empresarial. A més, l’accés a subproductes de la producció d’agar-agar (gelatines derivades de les algues) i el desenvolupament d’una tecnologia que potencia els seus efectes, basada en l’ús de microorganismes (Biological Croop Booster), ens ha permès desenvolupar una línia de productes absolutament innovadors en l’agricultura, els resultats dels quals, ja fora de laboratori, estem començant a veure.
Quines són les qualitats essencials de les algues que feu servir i de quins nutrients disposen per dotar la terra de vida?
Els extractes de les algues que utilitzem (Gelidium i Macrocystis) permeten crear entrades amb densitats molt altes de microorganismes regeneradors. Mitjançant una relació de coexistència, els microorganismes tanquen el cicle de la matèria orgànica, ja que la digereixen i alliberen els nutrients necessaris per a la recuperació de la fertilitat dels sòls. Aquests processos metabòlics milloren la sanitat dels cultius i donen unes collites més sanes i abundants.
Què és i en què consisteix la tecnologia BCB (Biological Crop Booster)?
L’ús continuat de fertilitzants minerals i productes químics ha provocat un deteriorament significatiu de la vida al sòl agrícola. El que permet la tecnologia Biological Crop Booster és tornar al sòl l’estat natural de vida microbiana, i ho fa augmentant la població de microorganismes beneficiosos per al sòl. D’aquesta manera, les arrels de les plantes absorbeixen millor els nutrients i permeten un creixement d’una planta més forta i sana.
En quin percentatge els vostres fertilitzants milloren la productivitat del sòl? Com actuen?
Hem fet molts assajos amb diferents cultius: hortícoles, cereals, lleguminoses, cítrics, maduixes, baies, etc. i tenim importants casos d’èxit en tots. El que hem pogut contrastar fins ara és que hi ha hagut un increment de productivitat notable, entre un 8% i un 15%, segons el tipus de cultiu, però aconseguit d’una forma absolutament sostenible i respectuosa amb el medi ambient.
Quina és la importància de la restauració de la biologia del sòl per millorar la qualitat dels cultius?
Ens trobem davant un esgotament dels sòls; la nostra tecnologia BCB seria la baula necessària per proporcionar a les arrels de les plantes els nutrients bloquejats per un excés de fertilització química.
Què són les fitohormones?
Les fitohormones, o hormones vegetals, són unes substàncies produïdes internament per una planta. Regulen el seu creixement i s’utilitzen com a bioestimulants. Actualment estem investigant en laboratori l’extracció de fitohormones a partir d’un altre tipus d’alga. Es tracta d’una nova línia de producte que, fins ara, està donant molt bons resultats i amb la qual tenim unes expectatives d’èxit molt altes.
El vostre producte és més eficaç que els fertilitzants químics?
Tots els nostres productes són compatibles amb altres fertilitzants, tant d’origen orgànic com químic. La seva funció és la de potenciar l’efecte que ja tinguin. El problema es troba en l’ús continuat i desmesurat de fertilitzants químics, que han portat a contaminar aqüífers i a minvar significativament la microbiologia del sòl.
Per què és tan important per a la vostra empresa l’economia circular?
Podem dir, sense por a equivocar-nos, que l’economia circular és el futur de la nostra economia: donar nova vida i un nou ús a un subproducte o residu és una cosa que, fins ara, era impensable. Afortunadament, aquesta pràctica comença a expandir-se cada vegada més en la nostra cultura i Ficosterra neix amb la voluntat de donar una nova vida i usabilitat a un subproducte d’Hispanagar.
Fa poc heu rebut a Pequín el premi QIA, Quality Innovation Award, en la categoria de microempreses i start-ups. Aquest factor suposa un pas més per a la internacionalització de l’empresa?
Sense cap mena de dubte! Els Quality Innovation Awards són uns premis que van sorgir el 2007 en l’àmbit governamental finlandès (de fet, els ratifica el president de la República de Finlàndia). El seu objectiu és reconèixer projectes innovadors. Des de llavors, han estat nombrosos els països que s’han sumat a aquesta iniciativa i, quan vam saber que existien, vam decidir presentar-nos-hi en la nostra categoria (start-ups). Sabíem que competíem contra països molt potents, com la Xina o Israel, però confiàvem plenament en el nostre projecte i en les possibilitats que, de cara al futur, pot portar el seu desenvolupament. Per a nosaltres és un veritable orgull que el president d’un país com Finlàndia, on l’economia circular és gairebé una qüestió d’estat, hagi ratificat aquest premi, que ens arriba en un moment clau per convertir-lo en una palanca de creixement del nostre projecte.
Quines són les vostres expectatives de creixement a llarg termini?
Ara mateix, estem implantant una xarxa de distribuïdors a Espanya per poder accedir a agricultors de tots els punts de la geografia del país, alhora que explorem el mercat marroquí i el centreeuropeu. La nostra idea és tenir una xarxa de comercialització operativa el 2020 i ser un referent en la fabricació de bioestimulants realitzats a partir de recursos marins.
Quin balanç feu de la vostra primera etapa empresarial?
Estem realment satisfets amb els resultats obtinguts en aquesta primera etapa. Però no s’ha de ser conformista. La nostra voluntat de creixement és gran, i per això hem de continuar treballant molt, moltíssim, diria jo. Però sabem que anem en la bona direcció.