Més en concret, la previsió és que el creixement del PIB espanyol es moderi del 3,1% el 2017 al 2,4% el 2018 . “Un ritme d’avenç que, tanmateix, seguirà sent dels més elevats entre les economies avançades”, apunta Judit Montoriol Garriga, del Departament de Macroeconomia de CaixaBank, en el dossier L’economia espanyola el 2018: la rellevància del sector exterior.
Què ens oferirà el 2018? Les previsions de CaixaBank Research
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
04 Gener, 2018
Les previsions per a l’economia espanyola el 2018 de l’últim informe mensual de CaixaBank Research són positives, però amb alguns matisos. En línies generals, tot apunta que continuarà el camí expansiu iniciat el 2013, i que l’ocupació seguirà creixent a bon ritme, a la vegada que se seguiran corregint els desequilibris principals.
En efecte, el sector exterior està adquirint cada vegada més protagonisme, i la major diversificació geogràfica de les exportacions espanyoles és una basa a favor en aquesta nova etapa expansiva. “No obstant això, el bon acompliment del sector exterior no compensarà la desacceleració prevista de la demanda interna, una conseqüència de l’esgotament de certs factors que l’han impulsat en els últims anys”, afegeix Montoriol Garriga, per a qui, a aquests factors, cal sumar-hi també l’impacte de la incertesa d’un context polític (tant intern com extern) que es presenta força complex.
Riscos polítics i geopolítics
I és que “l’anàlisi dels riscos polítics i geopolítics està esdevenint imprescindible per dur a terme un bon exercici de perspectives econòmiques”, afirma Clàudia Canals, també del Departament de Macroeconomia de CaixaBank, qui signa el capítol Riscos el 2018: (geo)política i comerç internacional.
En el seu article, Canals afirma que, a escala mundial, el centre de gravetat comercial s’està traslladant amb gran velocitat de l’Atlàntic al Pacífic: “EE.UU. aspirava a establir les seves normatives sectorials com a estàndards internacionals, i ara sembla que hi ha renunciat, com a mínim temporalment. Aquest nou context ha de ser vist com una oportunitat per a la UE, que ara té un espai més gran per influenciar les regles del comerç global si actua amb agilitat i encert. La Xina no li ho posarà fàcil i, molt probablement, el que podria ser el nou president d’EUA d’aquí a tres anys, tampoc”, adverteix l’economista.
Perspectives de creixement mundial
Pel que fa a les perspectives de creixement mundial per al 2018, també es presenten positives: s’espera que tant els països emergents com els avançats creixin més que durant els anys anteriors, i és probable que aquesta etapa favorable tingui continuïtat durant els propers anys. “Tanmateix, aquest camí no està exempt de riscos, en particular de naturalesa macrofinancera”, afirma Mathieu Fort, del Departament de Mercats Financers de CaixaBank, qui en l’article Riscos macrofinancers globals els revisa tots i n’analitza les causes i possibles conseqüències.
A quin any s’assemblarà més el 2018? A l’estable 2017 o al més agitat 2016?, es pregunta Fort al final de l’article. “La resposta, en bona mesura, dependrà que la Reserva Federal sigui capaç de filar prim en un any en què haurà d’equilibrar situacions més exigents que en el passat recent”, conclou.
Comentaris