SOSTENIBILITAT

Disseny circular: esbossant la sostenibilitat del futur

Temps de Lectura: 3 minuts

Disseny circular: esbossant la sostenibilitat del futur
Avatar

CaixaBank

17 Setembre, 2024


El disseny circular neix per mantenir els productes, components i materials en les millors condicions durant el màxim període de temps, generant el menor impacte possible en la seva creació i en la seva eventual destrucció.

El disseny circular cerca:

  • Reduir residus: proposa productes que es poden descompondre i reutilitzar, reduint el volum de residus.
  • Conservar recursos: es fomenta l’ús eficient de materials, reduint la necessitat d’extreure nous recursos.
  • Sostenibilitat ambiental: té molt present la disminució de la petjada de carboni i altres impactes ambientals associats amb la producció i l’excusa de productes.
  • Innovació i competitivitat: el disseny circular presenta un repte en la innovació, el disseny i la fabricació de productes, brindant a les empreses un avantatge competitiu.

Exemples de disseny circular

El disseny circular té múltiples aplicacions. Aquests són alguns exemples.

Cada tap amb la seva ampolla: el tancament adherit

Aquesta mesura legal d’origen comunitari pretén garantir que el tap també arriba a reciclar-se. És una solució d’ecodisseny que rep el nom de tancament adherit.

 Les ampolles de polietilè (PET) i polipropilè també són protagonistes d’una altra millora de disseny circular: les seves estries permeten que es pleguin millor, ocupant menys espai per al seu reciclatge.

Peces dissenyades per reparar-se

La marca de roba esportiva i d’aventura Patagònia demana als seus clients que no llencin la seva roba feta malbé i proposa diferents mesures per a la seva reparació.

Per fer-ho, fabrica peces amb un disseny que facilita el seu arranjament, ja sigui de mans del propietari (a través de tutorials i materials que la marca facilita) o per part de la marca de manera gratuïta.

Compten amb servei de reparació en els seus establiments, uns altres serveis itinerants en zones de pràctica esportiva estacional, així com la possibilitat d’enviar la peça a Patagònia i rebre-la reparada.

Aquest enfocament no només prolonga la vida útil dels productes, sinó que també redueix el consum de nous recursos i la generació de residus.

Reciclatge de smartphones

En el disseny dels seus últims models, Apple ha apostat pel disseny de productes que facilitin el reciclatge.

 El robot Daisy, desenvolupat per Apple, pot desmuntar 200 iPhones per hora, recuperant materials d’alta demanda com l’or, coure, alumini i cobalt.

Aquesta recuperació no només redueix la necessitat d’extreure nous materials, sinó que també mitiga l’impacte ambiental associat amb la mineria i la producció de components electrònics.

Maons de construcció sostenibles

Lego ha estat treballant en desenvolupar blocs fets de materials sostenibles, com el polietilè derivat de la canya de sucre.

A més, han implementat programes per recol·lectar i reciclar blocs de Lego usats. Aquesta iniciativa cerca reduir l’impacte ambiental dels seus productes i encoratjar un cicle de vida més sostenible per a les seves joguines.

Mobles dissenyats per allargar la seva vida útil

Ikea també s’ha posat les piles i està afavorint el disseny circular en els seus mobles. Ha desenvolupat una línia de productes fabricats amb materials reciclats i dissenyats per ser fàcilment desmuntables i reciclables al final de la seva vida útil, amb els beneficis ambientals que comporta.

Quins són els principals beneficis del disseny circular?

Com hem vist, més enllà de l’impacte mediambiental positiu, el disseny circular implica una altra sèrie d’avantatges:

  • Foment de la consciència de sostenibilitat: promou la cultura de sostenibilitat entre productors i consumidors, facilitant la transició cap a una economia més sostenible.
  • Impuls de l’economia local i circular: enforteix el creixement d’economies locals i circulars, creant treball i oportunitats en àrees com la reparació, reciclatge i revenda de productes
  • Aprofundiment en la responsabilitat corporativa de les empreses: les companyies i entitats que practiquen el disseny circular consoliden el seu compromís amb la responsabilitat social i ambiental, millorant la seva reputació i atraient consumidors conscients.
  • Aposta per la innovació en el disseny: els reptes del disseny circular estimulen la creativitat i la innovació en el desenvolupament de productes i serveis, portant a solucions més eficients i amigables amb el medi ambient.
  • Educació i conscienciació social: esperona l’adquisició d’una consciència pública sobre els problemes ambientals i les possibles solucions, educant als consumidors sobre la importància de prendre decisions sostenibles
Accepto les condicions d'ús.